Invest Build Media
Инвестиции

Търговско-промишлената палата връчи годишните си награди

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че тази година е била добра за българския бизнес, по оценки на деловите среди и на кабинета, но би могла да бъде и по-добра при решаване на основния проблем на бизнеса – осигуряването на квалифицирани кадри. Захариева каза това снощи по време на церемония по връчването на годишните награди на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) на победителите в класацията й „Топ 100 фирми, водещи в икономиката на страната“ – издание 2018.

Неслучайно наш основен приоритет е образованието, заяви вицепремиерът и изтъкна, че като външен министър, заедно със социалния министър и работодателите, работят за развитие на програми за сътрудничество за трудовата миграция, насочени за привличането в страната на хора от традиционните български малцинства в чужбина. Полагат се усилия и за привличането българи, работещи в чужбина. Министър Захариева посочи още, че изисква от българските дипломати да са в услуга на българските граждани и бизнеса.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, който също участва в церемонията, изтъкна ролята на Палата за подкрепата на българския износ. Благодарение на усилията ни през изминалата година постигнахме ръст от 15 на сто, а само за първите осем месеца на 2018 г. сме изнесли стоки за близо 18 млрд.евро, допълни той.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че и тази година палатата е работила за подобряване на икономическата среда и подпомагане на ежедневната дейност на фирмите и допълни, че ще продължи да насърчава фирмите за усвояване на международните стандарти в търговията и индустрия. Сложните правила на ЕС и престараването на българските институции при изпълнението им продължават да затрудняват фирмите, каза председателят на Палата и даде пример с регламента на защита на личните данни. Той посочи, че за да отговори на това предизвикателство, БТПП навреме е подготвила пакети от услуги, за да стане изпълнението на тези задължения по-лесно разбираемо и достъпно. Пред нас остава голяма задача за опростяване на изисквания и процедури както у нас, така и в ЕС, допълни той

В церемонията по награждаването участваха още социалният министър Бисер Петков, заместник-министри.

Related posts

AES прави България свой електроенергиен център на Балканите

ivan

Съветват хранителната промишленост да съчетава традиции и новаторство

ivan

До края на май ще публикуват покана за инвеститор в АЕЦ Белене

ivan

Leave a Comment