Invest Build Media
Туризъм и Екология

Банско е най-предпочитаната дестинация за зимен туризъм у нас

Над 650 000 българи планират да ходят на почивка в планина през тази зима, показват данни проучване на изследователски център „Тренд“ за нагласите на българите към предстоящия зимен туристически сезон сред 1007 души между 30 ноември и 6 декември по поръчка на „24 часа“.

12% или над 650 000 пълнолетни българи планират почивка в планината през тази зима, а 79% – не, сочи изследването. Близо всеки десети (9%) декларира, че все още не е решил.

Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка тази зима, е липсата на финансови възможности (69%), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус – тези с висше образование и живеещи в столицата и областните центрове в по-малка степен изтъкват финансовия аргумент. 16% от непланиращите почивка тази зима споделят, че не са ходили на почивка в планината повече от 10 години. Малко над една пета (23%) са тези, които не са ходили на почивка в планината повече от 20 години, като делът при хората над 60 години е осезаемо по-висок.

83% от българите, които планират почивка тази зима, декларират, че ще отидат на планина в България. Един на всеки десет (11%) от пълнолетните българи планира такава почивка в чужбина.

Банско е най-предпочитаната дестинация за зимен туризъм за над една трета (34%) от българите планиращи почивка, следван от Боровец (17%) и Пампорово (12%). В демографските разбивки, прави впечатление, че младите между 18 и 29 г. в най-голяма степен предпочитат Банско. Над половината от пълнолетните българи (54%), оценяват като добри условията за зимен туризъм в България, а едва 3% – като лоши.

Водещият мотив за избор е цената на нощувките – 22%, а курортът е определящ за избора при 13% от българите. Цената на нощувките е в най-малка степен фактор за живеещите в София.

Всеки десети споделя, че се води от това да е „тихо и спокойно“, като това се отчита в по-висока степен при по-възрастните групи, за сметка на по-младите. Повече от една трета (37%) от пълнолетните българи споделят мнението, че през последните години България става по-добро място за зимен туризъм, а едва 2% са на противоположното мнение. Според 24% няма промяна.

Малко над една четвърт – 26% от българите, смятат, че са еднакво обслужвани и получават същото качество като чуждестранните туристи, докато по-голям дял (35%) са тези, които са на противоположното мнение. Голям е делът (38%) на тези, които не могат да преценят.

Според проучването 12% декларират, че практикуват зимни спортове. Те са най-популярни сред възрастовите групи между 18-29 г. и 30-39 г. Зимните спортове са разпространени най-вече сред живеещите в столицата, което може да бъде обяснено отново с доходите на живеещите в София, тъй като практикуването на зимни спортове изисква повече финансови средства. 81% от практикуващите зимни спортове оценяват условията за зимни спортове в България като добри, а отново едва 3% са тези, които ги смятат за лоши.

Вижте още

Airbnb с нови правила

leni

Търговците по морето започнали да работят по-дисциплинирано

ivan

Уиз еър стартира въздушна линия София-Братислава

ivan

Напишете коментар