Invest Build Media
Туризъм и Екология

Антично селище в Рила е открито при ремонт на водопровод

Под земята на страната ни винаги се крият изненади.

Докато ремонтирали водопровод, който трябвало да свърже град Рила с пречиствателната станция в Кочериново, работници открити руини, които археолозите тепърва ще датират и проучват.

Става въпрос за антично селище, описано още от основоположниците на българската археология – братята Шкорпил и Константин Иречек, посочва вестник Стандарт.

„Попаднахме на основи на антична и късноантична сграда в местността, която се казва Сарай. Предполага се, че в тази местност има селище, което е с по-големи мащаби.

Тепърва ще се правят археологически проучвания“, разказва археологът Антонио Траянов пред bTV.

„Позволих си да очертая елементи от сградата, за да може да се види, че е значимо. Различават се три строителни периода: от II век „опус микстум“ така наречената стена, която е смесена техника от тухли и от камък, от IV век и има по-късно зазиждане само с каменни елементи, в които са подпъхнати части от покривната конструкция“, обяснява Траянов.

„Керамиката е с много добро качество, което говори за добра школа“, разкрива археологът и показва монета от IV век, която е открита в тухлен зид от същия период.

Кметът на община Рила Георги Кабзималски се надява прогнозите на археолозите за голямо антично селище да са верни и вече е изпратил писма до институциите за съдействие.

Вижте още

България сред елитните туристически дестинации за 2024 г.

Зоопаркът в Стара Загора предлага нов начин за грижа за животните си

Внос на масажистки от Тайланд договаря Слънчев бряг

ivan

Напишете коментар