Invest Build Media
Туризъм и Екология

Ето няколко причини да обичаме Черно море

Защото Черно море е магия! – ще ви отговори всеки, който е роден по крайбрежието му. Освен емоциите, разбира се, има и купища факти, които ни карат всяко лято да избираме категорично посоката. Изброяваме само някои от причините, които ни теглят на изток, към морето.

1. Психологически

Черно море се харесва на българина, защото съответства на нашия мащаб – не е прекалено голямо като океаните, не е и прекалено малко, каквото е например унгарското езеро Балатон. Някога древните са го наричали Негостоприемно море, но когато го усвоили и оценили, го прекръстили на Евксинос Понтос.

2. Географски

Релефът на морския бряг е изключително разнообразен и красив – от нос Калиакра на север през устието на Камчия и полуостров Несебър, с живописни заливчета, златисти плажове и много зеленина плюс резервати, съхранили своята дива прелест – от Яйлата и Лонгоза до Ропотамо и Велека.

Природният резерват Балтата край Албена допринася за чистия въздух в курорта

3. Исторически

Тази привлекателност на крайбрежието е била забелязана още от древни времена. Много култури и цивилизации са оставили своите следи по Черноморието: знаменитият Варненски халколитен некропол с най-старото обработено злато в Европа, митичното съкровище на Лизимах – пълководеца на Ал. Македонски, укрито някъде в пещерите на Калиакра, „вампирът“ от Созопол, средновековните крепости и храмове.

4. Съвременните условия за туризъм, които се развиват вече над половин век, от началото на 60-те: курорти, атракциони, заведения. И въпреки комерсиалните недомислици, българското Черноморие запазва своята привлекателност за многобройните туристи, които се стичат у нас от десетилетия насам.

5. Сравнително ниската соленост на водата – резултат от многото реки, които се вливат в него, и тясната връзка със Средиземно море, – прави Черно море особено приятно за плуване и къпане. Немалко значение за комфорта на летовниците има и отсъствието на човекоядни акули или други хищни твари. С други думи – хорър сюжети като „Челюсти“ у нас са невъзможни.

6. Културни

Тук са снимани немалко класически български филми: „Слънцето и сянката“, „Невероятна история“, „Равновесие“, „Петимата от Моби Дик“, „Опасен чар“, „Още нещо за любовта“, „Нещо във въздуха“, „С деца на море“… а от тази година – и сериали като „Г-н Х и морето“ и „Островът на сините птици“.

Черно море оставя своя отпечатък в творчеството на поети като Вапцаров, художници маринисти, автори на песни. Неслучайно край морето се провеждат много фестивали, сред които „Златният Орфей“, „Варненско лято“, „Златна роза“, „Любовта е лудост“, „Бургас и морето“.

7. Прозорец към света

Българинът говори с любов за „нашето Черно море“, но същевременно една от неговите привлекателни страни винаги е била функцията му на прозорец към света – заради чуждите туристи и моряците, дори в затворените времена на соца.

Вижте още

Снеговалежи и виелици днес в цялата страна

admin

Наводненията във Венеция са повредили „Сан Марко“

leni

Очакват се загуби в туристическия бранш на Испания с около €83 милиарда през 2020-а

viktoria

Напишете коментар