Invest Build Media
Туризъм и Екология

Ето защо в Тайланд няма да посрещат чуждестранни туристи тази година

Докато някои страни напредват с плановете си да посрещат чуждестранни туристи през летните месеци, след като борбата с коронавируса е към своя край в някои части на света, Тайланд няма да бъде една от тях.

„Все още сме нащрек, просто не можем още да свалим гарда“, заяви губернаторът на Администрацията по туризъм на Тайланд (ТАТ) Ютасак Супасорн пред CNN в сряда.

„Трябва да разгледаме страната на произход на посетителите, за да се види дали положението й наистина се е подобрило. И накрая, трябва да видим дали нашите собствени бизнес оператори са готови да приемат туристи при „новото нормално“, заяви той.

 

От избухването на пандемията от коронавирус през март Тайланд отчита 3 054 случая и 57 починали, сочат данни на университета Джонс Хопкинс.

Въпреки че вариантите за пътуване в Тайланд се увеличават, международното летище в Пукет остава затворено и местните жители все още не могат да пътуват свободно.

Това обаче може да се промени през следващия месец, тъй като страната има за цел да рестартира вътрешния туризъм. Хотели и курорти в избрани райони, като Хуа Хин – плажен курорт на около 200 км южно от Банкок, вече са получили разрешение да посрещат тайландски посетители.

Но посрещането на международни туристи е различна история. Положението остава непроменено, докато Центърът за управление на ситуацията с COVID-19 (CCSA) на страната не даде разрешение за отваряне на границите.

По-рано този месец тайландският кабинет се съгласи да удължи националното извънредно положение до 30 юни, но някои малки фирми, музеи и туристически атракции вече са отворени.

Ресторантите вече посрещат клиенти, но не им е позволено да сервират алкохол и трябва да се спазва социална дистанция. Баровете и нощните клубове остават затворени, докато тематичните паркове, спа центровете и киносалоните вероятно ще отворят отново през юни.

Когато Тайланд отново отвори врати за международни посетители, това ще бъде постепенен процес. Страната може да обмисли двустранни споразумения само с държави, които регистрират намаляващ брой случаи на COVID-19.

Посетителите може да бъдат настанявани за дългосрочен престой в затворени и изолирани места, където здравословното им състояние лесно да бъде наблюдавано. Тези ваканции биха могли да придобият вид на луксозна карантина в курортни дестинации, като Ко Панган и Ко Самуи.

Въпреки че някои компании срещат финансови затруднения поради липсата на международни клиенти, в страната се усещат и позитиви от пандемията, особено що се касае до природата, отбеляза CNN.

Животните се завръщат в земи, обикновено обитавани от хората. За първи път от шест години зелени костенурки снасят яйца на плажовете в Ко Самуи.

Това води до ново правило за затваряне на националните паркове за посетители от два до три месеца годишно, за да се постигнат целите за устойчив туризъм.

Вижте още

Туристическият министър: Не стигат спасители по Черноморието

ivan

14 любопитни факта за Португалия

leni

Курортите ни са сред водещите дестинации за руските туристи

admin

Напишете коментар