Invest Build Media
Туризъм и Екология

Едни от най-красивите острови в света

Ярко осветените оранжеви букви на летището на остров Раротонга изписват Kia orana!

Често ще чувате тези думи, ако имате достатъчно късмет да посетите този малък, буйно залесен угаснал вулкан, издигащ се от дъното на Тихия океан.

Те ни пожелават дълъг живот на езика на маорите, а отговорът гласи: Кia orana.

Пътуването до тази част на света е едно от най-невероятните пътешествия. А островите Кук –  с един-единствен регистриран случай на коронавирус досега – са в сърцето на този регион: 15 малки острова, разпръснати на площ от 2 милиона кв. км, на които живеят 18 000 души.

Хаваите се намират на 4828 км на север, Австралия е на същото разстояние на югозапад. Но отдалечеността е част от романтиката на островите, посочва Daily Mail.

Те са кръстени на английския изследовател капитан Джеймс Кук, който, въпреки че никога не е стъпвал и дори не е виждал Раротонга, за кратко е спрял на един необитаем атол в близост през 1774 г.

Можете да обиколите столицата на Раротонга за по-малко от час с кола. Има два главни булеварда, като най-натовареният е „външният“, който е най-близо до морето. Той е павиран от европейските мисионери през 19 век.

По-старият вътрешен път е дело на полинезийците, населили острова преди около 1000 години, прекосявайки океана с помощта на слънцето, звездите, морските течения и миграцията на птици в огромни лодки „вака“, побиращи 250 души.

Макар че повече островитяни днес живеят в Нова Зеландия, а не на островите Кук, традиционната култура остава жива – с благоговение към цветята, безгранична любов към музиката и танците и дълбок афинитет към океана.

С канибалско минало зад гърба си, днес островитяните са християни и изглеждат благодарни на викторианците, които покръстват предците им.

Как да стигнете до островите Кук?

Най-бързият начин е да летите до Лос Анджелис, след това до Раротонга с Air New Zealand.

Защо да предприемате това пътуване, при положение че можете да отидете на Канарските острови, например? Отговорът се крие в празните пясъчни плажове, оградени с кокосови палми и цъфтящ хибискус.

Ако се разходите из острова, ще се насладите на ярките цветове на хеликониите, пръскащи невероятен аромат.  Авокадото пък е голямо почти колкото футболна топка.

Храната на островите Кук доставя невероятно удоволствие. Можете да хапнете с местно семейство, което ще ви сервира автентична храна. В менюто със сигурност ще е ika mata: сурова риба тон, сервирана със сок от лайм, кокосово мляко и нарязани чушки.

Вижте още

Вижте кои европейски острови ще заплащат COVID-19 тестове на туристите

leni

Съд премахна забраната на борбите с бикове в Каталония

admin

Иновативно решение за релсите: Предизвикателство за закъсненията на влаковете

Напишете коментар