Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Акциите отново поскъпнаха

Азиатските акции и щатските индексни фючърси нарастват , след като растящият оптимизъм около възстановяването на световната икономика от пандемията от коронавирус надделя над опасенията около спора между САЩ и Китай за Хонконг.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нараства с 0.6%. Индексът на китайските сини чипове CSI300 се повиши с 0.44%, докато хонконгският Hang Seng изгуби 0.23%.

Австралийският основен индекс нарасна с 2.22% – до повече от двумесечен максимум, докато японският Nikkei добави 2.01%, до най-високото си ниво от края на февруари, след като инвеститорите приветстваха възобновяването на икономическата активност в двете страни.

Е-mini фючърсите на щатския индекс S&P 500 бележат повишение от 0.36% в азиатската сесия днес, след поредната положителна сесия на Уолстрийт вчера.

Най-големият риск за акциите си остават отношенията между САЩ и Китай, които вероятно ще се влошат, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Хонконг вече не се ползва със специално отношение съгласно американското законодателство.

“Цялостната нагласа на пазарите е в подкрепа на риска и сме свидетели на по-малко къси продажби и повече желание да се тестват върховете при акциите,” казва пред Ройтерс Юкио Ишизуки, валутен анализатор в Daiwa Securities в Токио.

“Притесненията относно Хонконг остават, но засега изглежда, че пазарите ще запазят спокойствие.”

Вчера индексът S&P 500 затвори над 3 000 пункта за първи път от близо 12 седмици, подкрепен от акциите на банките, на фона на надеждите на инвеститорите за възстановяване на световната икономика.

S&P 500 скача с около 36%, откакто пандемията от коронавирус го свали до най-ниското му ниво за годината на 23 март, но има опасенията че ръстът може би е прекален и податлив на продължително отстъпление.

Понижението при акциите в Хонконг е пример за опасенията на някои инвеститори относно силата на ръста при акциите в световен мащаб напоследък.

Вчера Помпео заяви, че Китай е подкопала автономията на Хонконг толкова фундаментално, че бившата английска колония вече не се ползва със специално отношение от страна на САЩ, което е потенциално голям удар за статута на града на финансов център.

Някои инвеститори се притесняват, че наказателна реакция от страна на САЩ към Китай може да доведе ответна реакция от Пекин, което допълнително да напрегне отношенията между двете най-големи икономики, а това, от своя страна, да навреди още повече на световния икономически растеж.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации нарасна леко до 0.6933%. Доходността по 10-годишните книжа се отдалечи от рекордно ниската си стойност от 0.4980%, достигната през март, но все още се намира на цели 120 базисни пункта под върха от януари.

Според някои източници, САЩ може да премахне временно преференциалните мита на Хонконг за износ за САЩ, което е доста по-смекчена реакция, отколкото това да отнеме специалния статут на града съгласно щатското законодателство.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че по-късно през седмицата ще обяви каква ще бъде реакцията на политиката на Китай спрямо Хонконг.

Фючърсите на петрола поевтиняват вследствие на опасенията на инвеститорите относно реакцията на Тръмп спрямо Китай. Щатският лек суров петрол поевтиня с 3.41%, до 31.69 долара за барел. Фючърсите на брента изгубиха 1.76%, до 34.13 долара за барел.

Офшорният юан се търгува близо до рекордно ниски нива при 7.1966 спрямо долара заради несигурността около бъдещето на Хоконг. В континенталната търговия юанът беше близо до най-ниското си ниво от септември миналата година, когато търговската война между САЩ и Китай беше в разгара си.

Еврото беше подкрепено от плана на стойност 750 млрд. евро в подкрепа на валутите на Стария континент, пострадали от пандемията от коронавирус.

Това оскъпи европейската валута до осемседмичен връх, като днес тя достигна до 1.1016 спрямо долара. В същото време доларовият индекс остана без промяна на ниво от 98.908.

Спот цената на златото се повиши с 0.27%, до 1 713.54 долара за тройунция, тъй като някои инвеститори избраха сигурността на скъпоценния метал.

Вижте още

United group купува Vivacom

leni

Вижте кои са правилата на най-богатия бизнесмен за всички времена

Нов новинарски канал впечатлява с реалистични AI водещи

Напишете коментар