Invest Build Media
Туризъм и Екология

Министър Ангелкова подготвя нови правила за концесиите на плажове

С промените, които предлагаме в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) целим да направим плажните ни ивици много по-атрактивни и да повишим качеството на продукта за туриста. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с представители на концесионери и наематели на морски плажове, туристическия бранш и др. Домакин на дискусията бе областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

„Новите правила ще доведат до промени, както в посока оптимизиране разходите на инвеститорите, така и за намаляване цените на плажните принадлежности. Вече имаме стъпка в тази посока – Министерски съвет прие промени в Методиката за определяне на минималното концесионно възнаграждение, с които се въвеждат базисни цени на плажните принадлежности“, обясни министър Ангелкова. Изискването ще бъде заложено във всички процедури за отдаване на концесия на морски плажове, които предстои да бъдат обявени и ще действа още от следващия летен сезон.

Залага се 40% тежест за предлаганата цена за плажните принадлежности при кандидатстване за отдаване на даден плаж на концесия, като във всички формули се определя базисна цена за 1 брой чадър и 1 брой шезлонг. Цената ще варира в зависимост от спецификата на плажа и близостта и наличието на леглова база в населеното място, до което се намират. За плажове, разположени до населени места под 10 хил. души, цената ще е до 2 лв., в такива с над 10 хил. души – 3 лв., а при националните курорти – 4 лв. Допълнително изискване ще бъде концесионерите да имат опит и план за управление на морския плаж.

Министър Ангелкова подчерта, че в момента се организират срещи по места по Черноморието с всички заинтересовани страни по предстоящите промени в ЗУЧК, като целта е за следващия сезон новите правила да влязат в сила.

Вижте още

София очаква рекорден ръст на туризма за 2017 година

ivan

България се представя със свой щанд на изложението FITUR в Мадрид

ivan

Хаваите не са това, което бяха

leni

Напишете коментар