Invest Build Media
Туризъм и Екология

Започва пълненето на системата за туристическа информация

Министерството на туризма ще започне въвеждането на информацията, с която Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) трябва да се напълни. Това обяви ресорният министър Николина Ангелкова. Началото на пълнене на системата се забави почти 2 г. заради обжалване, обясни министърът.

Системата свързва в реално време по защитени канали регистрите на хотелите, на НАП, на МВР и на общините с Министерството на туризма, което е централен администратор. „Тази система е дълго чакана от всички, защото освен до изсветляване на сектора и това да имаме много по-голяма яснота какви са платените туристически данъци, от кого и съответно кога, ще имаме възможност да правим редица анализи, свързани с определянето на основните ни целеви пазари и съответно на туристите, които посещават нашата страна“, подчерта министърът на туризма.

Обясни, че за да може системата да функционира, е необходимо да бъдат въведени първоначално абсолютно всички данни, които се намират в регистрите на общините, и съответно хотелиерите могат да започнат да се включват в системата чрез съществуващите хотелски софтуери. Ние сме дали различни възможности, така че това не оскъпява услугата – нито за общините, нито за хотелиерите, посочи Ангелкова.

В момента има над 18 800 места за настаняване в Националния туристически регистър, до 1 октомври е срокът за въвеждането на цялата база данни в системата.

Глобата за невъвеждане на данни в ЕСТИ е от 1000 лв. до 3 хил. лв., при повторно нарушение става двойна, а при трето следва заличаване на фирмата, напомни Ангелкова. Напомни и че регистърът няма да е достъпен за обществото, а само за НАП, МВР и общините, Министерството на туризма и местата за настаняване чрез техните определени администратори.

Вижте още

Немски градчета, излезли от приказките

leni

В село Орешак се провежда панаир на занаятите за Голяма Богородица

admin

Прилагат исторически маршрут на културното наследство в столицата

ivan

Напишете коментар