Invest Build Media
Туризъм и Екология

Притеснения за летния сезон на южното черноморие

Опасения за намаляване на летния сезон и притеснения за тенденциозно отношение на концесионера на Летище Бургас помрачават перспективите за предстоящия летен сезон в Южното Черноморие. Хотелиерите и местните власти изразяват съмнения за изкуствено пренасочване на пътници към Летище Варна. Недоволството се увеличава също и поради факта, че Летище Бургас ще бъде затворено за ремонт до края на март.

Хотелиерът Веселин Налбантов от Слънчев бряг, който е и заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, споделя мнението, че това ще окаже сериозно влияние върху сезона. Той коментира, че е неприемливо на такова кратко разстояние един концесионер да управлява две конкурентни летища.

„Сезонът става все по-къс и по-къс поради липсата на полети. Няма лято, няма зима. Има само чартъри. Започвахме от април и завършвахме в края на октомври. Сега отваряме през юни, а в края на август няма кой да лети“, пояснява Налбантов. Той подчертава, че в туризма е от съществено значение да има предвидимост.

„Не може да кацнеш във Варна и да идваш в Бургас.“

Обявеното от концесионера намерение за затваряне на летището за 6 месеца през 2025 година за ремонт на самолетната писта и пълна рехабилитация предизвиква вълна от недоволство.

Кметът на Поморие Иван Алексиев е на мнение, че позицията на концесионера е „захаросана презентация, облечена в розово, а насреща – нищо“.

„Държавата трябва да се намеси и да предотврати негативния въздействие върху бъдещето на определени региони. Забелязваме такава тенденция на бургаското летище“, подчертава и Георги Тръпков, който има 40-годишен опит в туризма. Според него летището е изправено пред отрицателни последици поради смяната на политиката на концесионера.

Кметовете от Югоизточна България изразиха обща позиция по този въпрос и настояват за преразглеждане на концесионния договор.

Отбелязан е спад за три години от 3 600 000 пътници до 1 800 000 през 2023 година, посочва Иван Алексиев.

Вижте още

Кабинетът стартира концесии на четири морски плажа

ivan

Заличават се 24 туроператора от Националния регистър

ivan

Първи римски фестивал откриват край Велико Търново

admin

Напишете коментар