Invest Build Media
Инвестиции

Столичният общински съвет ще гласува увеличение на заплатите в градския транспорт

Столичният общински съвет ще гласува днес 10-процентното увеличение на заплатите на шофьорите в градския транспорт от 1-ви април.

От Столичната община вземат извънредни мерки във връзка с липсата на шофьори в градския транспорт. 5,3 млн. лева допълнително са заделени от бюджета на общината. Така, с гласуването на 10% увеличение, от общината се опитват да решат проблемите в столичния авто- и електротранспорт, които са се натрупали през годините. Преди 10% увеличение заплатите в двете дружества ще бъдат изравнени и след увеличението нетната заплата ще стане 1150 лева.

Другите извънредни мерки, които ще бъдат гласувани утре на заседанието, са подобряване на условията на труд, както и изграждането на общежития в район „Искър“ за временно настаняване на шофьори от други градове, а също и намаляване на извънредния труд на 15 часа месечно при сегашни средно 26.

Водачите на градския транспорт отново са сложили „жълти жилетки“ и са пред общината, но не протестират, защото са доволни от обявените мерки, но са дошли лично да ги чуят на транспортната комисия, която започва след малко.

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че опозицията вместо да помага за решаване на проблемите, създава допълнителни конфликти.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: „Проблемът с извънредния труд се използва политически през последните месеци и се злоупотребява с нормалните искания на шофьорите за по-добри доходи. Това подстрекаване за мен е безотговорно както към самите водачи, към работещите в дружеството, така, разбира се и към гражданите на София, защото тези средства, които отделяме от бюджета, са парите на всички софиянци, всички плащат с данъците си.“

Дали шофьорите са доволни от мерките, които ще бъдат гласувани днес, ще се разбере окончателно след транспортната комисия.

Вижте още

Осиновителите ще имат право на 365 дни отпуск докато детето навърши 5 години

ivan

Варна ще вложи повече от 100 млн. лв. в ремонт на инфраструктура

ivan

Продажбата на Vivacom е одобрена от ЕК

leni

Напишете коментар