Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

От 1 юли приемат заявления за целева помощ за отопление

От понеделник започва приемането на заявления за целева помощ за отопление през предстоящия отоплителен сезон.

Документи се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес до 31 октомври. Тази година целевата помощ е в по-голям размер, ще се обхванат и повече бедни хора и домакинства.

Киловатчасовете електроенергия, които формират размера на подпомагането, нарастват от досегашните 385 на 500, от които 300 ще са по дневна тарифа и 200 по нощна.

Конкретният размер на помощта за месеците от ноември до март ще се определи със заповед на социалния министър на базата на осреднената крайна продажна цена на тока за бита, изчислена към 31 октомври.

По предварителни разчети тя ще се увеличи от досегашните 75 на 91 лева месечно или с 22%.

За новия отоплителен сезон се променя доходът за достъп до системата чрез увеличаване на индивидуалните коефициенти на целевите групи средно с 15%.

Най-голямо е увеличението за рисковите групи: самотно живеещите възрастни, хората с увреждания, родителите, които отглеждат сами децата си, включени в образователния процес. В същото време ще е по-труден достъпът до подпомагането за домакинствата, в които децата не ходят на училище.

През отминалия отоплителен сезон целевата помощ са получили близо 210 000 деца и семейства. Сега се очаква те да бъдат 255 000.

Вижте още

Спестили сме 53 млрд. лв. в банки

ivan

Кабинетът утвърди таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища

ivan

Силвия Кацарова, Катя Близнакова, Искрен Пецов ще пеят за спасяване на Александър Невски

leni

Напишете коментар