Invest Build Media
Имоти и строителство

Инвестират 640 млн. лв. в пътища в Софийско

Общо 647 млн. лв. са средствата от държавния бюджет, европейските фондове и Механизма за свързване на Европа, които се инвестират за изграждане и ремонт на пътища в Софийска област. Това е съобщил заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Сливница, където е участвал в дискусия за регионалното развитие, информираха от пресцентъра на МРРБ.

Основен приоритет през 2019 г. ще бъде магистралата „Калотина – Сливница“. Имало е жалби по процедурата за избор на строителен надзор за участъка между Драгоман и Сливница с дължина 16,9 км, които са оттеглени. Очаква се строителството му да стартира през май и да завърши за около две години. Стойността на строителните работи на отсечката е 140 млн. лв., като 40 млн. лв. са от Механизма за свързване на Европа.

Избран е изпълнителят за другия участък от магистрала – от Калотина до Драгоман. Очаква се да приключи процедурата за строителен надзор и, ако няма жалби по нея, строителството може да стартира през юни.

140 млн. лв. от средствата за пътна инфраструктура са за ремонт на мостове, виадукти и тунели по магистралите „Хемус“ и „Тракия“ на територията на областта, които не са ремонтирани повече от 30 години. Съоръженията се рехабилитират поетапно. До началото на летния сезон ще приключи ремонтът на виадуктите на 13-ти, 15-ти и 20-ти км на АМ „Тракия“ в посока Пловдив. След 15 септември ще се рехабилитират и платната на съоръженията в посока София.

През тази година се очаква да приключи ремонтът на тръбата в посока София на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“. През май се предвижда да завърши рехабилитацията на пътя през Петрохан, като ще се ремонтира и участък в границите на Костинброд. Предстои да стартира рехабилитацията на пътя между Сливница и Брезник, който осигурява връзка между Софийска област и Перник.

Николай Нанков е подчертал, че с въвеждане на тол системата за тежкотоварни автомобили от 16 август 2019 г. ще се възстанови справедливостта в пътния сектор чрез принципа „който руши повече, плаща повече“. В момента само 100 млн. лв. от общо 350 млн. лв. годишни приходи от винетки са от тежкотоварни автомобили. Очаква се постъпленията да са над 1 млрд. лв. годишно, което ще позволи повече инвестиции в доизграждането и поддръжката на пътна инфраструктура.

Важен е проектът на Министерство на здравеопазването по Оперативна програма „Региони в растеж“, по който ще се обновят всички центрове за спешна медицинска помощ и филиалите към тях в областта, е подчертал Николай Нанков.

61 са сградите, за които са сключени договори за целево финансиране с Българската банка за развитие по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в София област. 54 от тях вече са обновени, останалите са в етап на строителство.

Вижте още

Третият лъч на метрото ще е готов до края на 2019 г.

admin

Монтират новата украса на пл. Славейков в София

ivan

Ремонтират катедралата във Варна за над 2,6 млн. лева

leni

Напишете коментар