Invest Build Media
Инвестиции

Най-високата предложена концесионна такса за летище „София“ е почти 33 млн. евро

И петимата кандидати за концесиониране на летище София бяха допуснати да продължат участие в процедурата. В Министерството на транспорта бяха отворени обвързващите оферти. Офертите бяха отворени по реда на тяхното подаване.

Консорциум „Витоша“ с водещ член Манчестър Еърпорт Груп Оувърсийз Инвестмънтс Лимитид предложи близо 20 милиона евро годишно концесионно възнаграждение.

24,5 милиона евро e предложението на консорциум Консорциум „Соф Кънект“, в който влиза летище Мюнхен.

Консорциумът ССБ София Еърпорт ДжейВи, в който участва Копенхаген Еърпортс А/С, предложи 26 милиона и 50 000 евро

Четвъртият кандидат, с участие на оператора на летището във Франкфурт „Фрапорт България“ ЕАД, предложи 21 милиона евро

Петият, в който влиза „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ, предлага 32 824 000 евро годишно концесионно възнаграждение

Предстои оценка на офертите, което, по думите на транспортния министър Росен Желязков, ще продължи поне 10 дни. Срокът на концесията е 35 години.

На 11 април бяха подадени заявления от петима кандидати за участие в концесионната процедура за летище „София“.

Икономистът Лъчезар Богданов коментира дали подадените заявления от участниците отговарят на предварителните очаквания за висок интерес към процедурата:

„Кандидатите са сериозни компании с опит в управление на летища. Управляват европейски летища, които последните години са по скоро сред лидерите и тези, които се променят динамично. Някои от компаниите имат и сериозен опит в преструктуриране и поставяне на картата на летища, които преди това не са били водещи. От една страна има разнообразие, от друга страна кандидатите до голяма степен си приличат по това, че имат сходен опит в европейския авиационен пазар. От друга страна минималните изисквания за участие, включително финансови, бяха относително високи“.

Идеална процедура няма, подчерта икономистът и обясни:

„Националният интерес е от една страна летището да служи за фактор за икономическо развитие, т.е. то да генерира или да създава свързаност на България и конкретно на столицата със света, което означава повече полети, повече дестинации и същевременно на достъпни и разумни цени. Трябва да се търси баланс между финансовия интерес на държавата и от друга страна възможността да расте трафикът – да се създават условия за повече пътувания и то на достъпна цена. Мисля, че това би могло да се постигне. Това би следвало да е крайният резултат. Такъв трябва да е резултатът от една обективна оценка на офертите на всички участници“.

„Предложенията на участниците в процедурата по концесиониране на летище София показват много сериозно отношение за развитието на летището и превръщането му в достоен авиационен хъб в Европа и извън Европа. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на днешното отваряне на офертите на участниците в откритата процедура за концесиониране на летище София, съобщиха от пресцентъра на МТИТС.

Росен Желязков подчерта, че няма отстранени кандидати и направените от петте участника предложения ще бъдат сериозно и обстойно разгледани.

Относно срока за приключване на работата на комисията министърът заяви, че това е дълъг и сложен процес. „След като се види целия обем на документацията, както и детайлите по бизнес модела, техническите и икономическите предложения ще има по-голяма яснота, но трябва да се има предвид, че това не е процедура по Закона за обществените поръчки, а е процес, в който се изследват много елементи от предложенията за дългогодишно публично-частно партньорство, какъвто е Законът за концесиите“, допълни още той.

Вижте още

Търсим сътрудничество с Китай в областта на земеделието

ivan

Кои са най-скъпите вещества на света?

leni

24-годишният Ерик Тсе, който стана милиардер за една нощ

leni

Напишете коментар