Invest Build Media
Строителство

Премиерите на България и Гърция стартираха изграждането на газова връзка

Със символична първа копка и полагане на подписи върху част от тръба, министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас дадоха началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция.

„На приказки се наслушахме през годините за интерконектори, за диверсификация. Е, ние поработихме тихичко и днес започваме“, каза по време на официалната церемония Бойко Борисов. Той допълни, че с днешния интерконектор се дава пълна, реална диверсификация на доставките на газ. „От думи, както казваха, към дела – два огромни газопровода, газов хъб, газ от нашите находища, газ втечнен от Щатите и огромните находища в Средиземно море, Катар, Египет, Израел и нашите приятели Кипър и Турция“, посочи Борисов. Той допълни, че българската инвестиция е за близо половин милиард, а диверсификацията на 100 процента, като количествата газ от Азербайджан ще са 1 млрд.куб.м. „И Балканския газопровод, който видяхте преди два дни, и този който виждате за 5 млрд. куб. м,. имат запазени съгласно европейското законодателство капацитети“, посочи още Борисов.

По думите на гръцкия му колега Алексис Ципрас, с вертикалния коридор започва да се формира мрежа за транспорт на енергия, която има за цел да обхване Балканите в един енергиен възел. Според Ципрас, свързването на балканските страни чрез мрежи за пренос на енергия от Източното Средиземноморие, от Кипър, Египет, Израел, Ливан, Палестина и Турция, „с която бихме искали да седнем на масата на диалога за бъдещето на този регион“, е един нов решаващ залог не само за нашия регион, но и за останалата част от Европа.

Първият заместник министър председател на Азербайджан Якуб Еюбов подчерта в своето изказване, че вече са завършени основните работи по Южния газов коридор, които ще допринесат значително за гарантиране енергийната сигурност на ЕС и за диверсификация на енергийните източници и транспортните маршрути. Той подчерта, че азербайджанския петрол участва в енергийната сигурност на редица европейски страни и изрази надежда, че в близко бъдеще азербайджанския газ ще има същото бъдеще. Първият заместник министър-председател на Азербайджан каза още, че делът на ЕС във външния търговски оборот на страната му е около 42 процента, а Азербайджан е стратегическия партньор на ЕС, който покрива 5 процента от нуждите на Съюза от петрол.

Сред присъстващите на днешната официална церемония бяха заместник-посланикът на САЩ Джъстин Фридман, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият й колега Йоргос Статакис, министърът на финансите Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев, областният управител Никола Чанев, кметовете на седемте общини в областта.

Интерконекторът с Гърция ще даде по-голяма енергийна сигурност на България. Ние приветстваме тази церемония като знак за големия ангажимент, който българската и гръцката страна поемат към изграждането на газовия интерконектор Гърция-България (IGB). Това се казва в изявление на американския посланик Ерик Рубин по повод на церемонията по първа копка на интерконектора Гърция-България.

Проектът IGB е обещание за енергийна диверсификация и по-голяма енергийна сигурност не само за България, но и за целия регион. Енергийната сигурност е важна част от националната сигурност, както и предпоставка за надежден и устойчив икономически растеж. Надяваме се да сме свидетели на бърз и непрекъснат напредък по изграждането на този интерконектор“, се казва в изявлението на американския посланик.

Вижте още

До ноември приключват строежа на естакадата към Терминал 2

ivan

Иновативни материали, които променят строителната индустрия

leni

Строят поне три небостъргача в София

admin

Напишете коментар