Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Сивата икономика в България е под 16%

Бедността и ниските доходи са сред основните причини българите да се съгласяват да работят на черно.

Най-сериозен е проблемът в селското стопанство, където нерегистрираната заетост е близо 50 %.Следват строителството, леката промишленост и услугите. В дъното на таблицата е индустрията – близо 9 на сто.

В сравнение с останалите европейски страни по недеклариран труд,България е в средата на класацията. Преди нас са Полша ,Русия и Румъния .Сред страните с най-малък дял недеклариран труд са Германия и Чехия.

От КНСБ отчетоха, че сред факторите за намаляване на сивата икономика през последните години са приетите законови промени, както и доброто партньорство между инспекцията по труда и приходната агенция.

Пламен Димитров президент на КНСБ: За 7 години имаме 10 % пункта изсветляване на икономиката,което би трябвало да значи , че само около 25 % от икономиката може да бъде определена като сива.

Социалният министър Бисер Петков също отбеляза ,че все по-малко хора у нас работят в сивия сектор.

Бисер Петков министър на труда и социалната политика: Това се отчита от ЕК, която премахна препоръката към България, за намаляване размера на недекларирания труд.

Финансовият министър Владислав Горанов посочи големия проблем у нас – хора с доста високи заплати да се осигуряват под средния осигурителен доход и даде конкретен пример в туризма.

Владислав Горанов министър на финансите: Може ли някой да предположи колко е средния осигурителен доход в 5-звездните хотели във Велинград или Банско? Под минималния. Ако си представяте, че в 5-звезден хотел можете да намерите готвач под няколко хиляди лева… Защото това е реалността. Ние трябва да търсим всички възможни мерки както да променяме средата и манталитета, така и да укрепваме капацитета за контрол.

От днес може да се използва ново, мобилно приложение на КНСБ .То е безплатно. На него клиенти и работници могат да подават сигнали до институциите у нас за незаконни практики и нарушени трудови права в сивата икономика.

По последни данни парите, които се въртят в сивата икономика в момента у нас са близо 28 млрд. лева.

Вижте още

Скачат азиатските акции

leni

Защо ще поскъпнат старите автомобили?

viktoria

Българите поведоха в покупките на ваканционни имоти по Черноморието

ivan

Напишете коментар