Invest Build Media
Инвестиции

Сивата икономика в България е под 16%

Бедността и ниските доходи са сред основните причини българите да се съгласяват да работят на черно.

Най-сериозен е проблемът в селското стопанство, където нерегистрираната заетост е близо 50 %.Следват строителството, леката промишленост и услугите. В дъното на таблицата е индустрията – близо 9 на сто.

В сравнение с останалите европейски страни по недеклариран труд,България е в средата на класацията. Преди нас са Полша ,Русия и Румъния .Сред страните с най-малък дял недеклариран труд са Германия и Чехия.

От КНСБ отчетоха, че сред факторите за намаляване на сивата икономика през последните години са приетите законови промени, както и доброто партньорство между инспекцията по труда и приходната агенция.

Пламен Димитров президент на КНСБ: За 7 години имаме 10 % пункта изсветляване на икономиката,което би трябвало да значи , че само около 25 % от икономиката може да бъде определена като сива.

Социалният министър Бисер Петков също отбеляза ,че все по-малко хора у нас работят в сивия сектор.

Бисер Петков министър на труда и социалната политика: Това се отчита от ЕК, която премахна препоръката към България, за намаляване размера на недекларирания труд.

Финансовият министър Владислав Горанов посочи големия проблем у нас – хора с доста високи заплати да се осигуряват под средния осигурителен доход и даде конкретен пример в туризма.

Владислав Горанов министър на финансите: Може ли някой да предположи колко е средния осигурителен доход в 5-звездните хотели във Велинград или Банско? Под минималния. Ако си представяте, че в 5-звезден хотел можете да намерите готвач под няколко хиляди лева… Защото това е реалността. Ние трябва да търсим всички възможни мерки както да променяме средата и манталитета, така и да укрепваме капацитета за контрол.

От днес може да се използва ново, мобилно приложение на КНСБ .То е безплатно. На него клиенти и работници могат да подават сигнали до институциите у нас за незаконни практики и нарушени трудови права в сивата икономика.

По последни данни парите, които се въртят в сивата икономика в момента у нас са близо 28 млрд. лева.

Вижте още

Договори за над 165 млн. лв. връчени на български компании за енергийна ефективност

ivan

Правителството на Герджиков ще променя правилата за такса смет

ivan

България е поканена в Световната организация на свободните зони

ivan

Напишете коментар