Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Божидар Димитров: Държавата да изкупи частните паметници на културата

Част от културно-историческото ни наследство е наистина в трагично състояние, но не можем да пренебрегнем факта, че през изминалите 25-26 години се положиха и много грижи. Това заяви в интервю за БНТ директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Самия той е реставрирал 34 църкви, между които Боянската църква и Земенския манастир, Св. 40 мъченици. Според него единственото спасение е частните паметници на културата да станат държавна или общинска собственост.

„Проблемът е, че България има 40 хиляди паметника на културата, регистрирани в НИНКН. От тях може би 2/3 са частна собственост, тъй като са частни жилищни домове от епохата на Възраждането. Тютюневите складове са само една малка част от частните паметници на културата. Законово въпросът е уреден, т.е. частният собственик трябва да се грижи по предписание на НИНКН за паметниците на културата,“ каза Димитров.

Според него друг е въпросът има ли пари. „Не можеш от един пенсионер с 200 лева пенсия да искаш да се грижи за паметник на културата, изискващ ремонт стотици хиляди левове. Трябва да се помисли и да се ремонтира законът и да не се разчита на частните собственици. Трябва държавата да се намеси по някакъв силен начин, като изкупува частна собственост и ги направи държавни. Общините също могат да помогнат и да ги изкупят не на много големи пари. Не можеш да искаш за тия складове 5 млн. евро. Те са просто едни паянтови сгради вече.“

Вижте още

Строят все повече нови офиси в София

admin

13 трилиона долара са похарчени за справяне с пандемията по света

С над 84% са се увеличили цените у нас между 2000 и 2017 година

ivan

Напишете коментар