Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Ползваме тол системата пробно от 16 август

Тол системата ще бъде стартирана пробно у нас от 16 август. Това стана ясно от изявление на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

Първоначално новият начин на плащане за пътищата ще важи само за товарните превози. Направен е и тол калкуратор, който ще помага на превозвачите да избират най-подходящия маршрут.

Първоначално системата ще обхване 6000 км от републиканските пътища. Това ще бъдат предимно транзитни коридори – магистрали, първокласни пътища и част от второкласните. За различните участъци ще има и отделни тарифи.

„Най-точните резултати ще бъдат ясни, когато започнем техническа експлоатация, когато имаме бордови устройства, GPS тракери, карти за тежкотоварните автомобили, на база, на които се отчита реално изминатото разстояние. Така ще имаме реална представа – ние и колегите от транспортния бранш, колко би им коствало преминаването по републиканската пътна мрежа”, каза зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

За бързото събиране и обобщаване на информацията отговорност носи новоизграденото тол управление. След като станат ясни тарифите и обхвата на тол системта ще бъде пуснат специален онлайн калкулатор, с който всеки превозвач ще може да изчислява разхода си за премиване по определен маршрут.

„Те ще могат да планират пътуванията си на базата на динамичен избор от карти относно начална и крайна точка, генериране и калкулиране на маршрут”, коментира проф. Олег Асенов, директор на Националното тол управление.

От регионалното министерство очакват след въвеждането на системата приходите от тол таксите да бъдат около 700 млн. лв. годишно.

Към момента от началото на 2019 г. са продадени над 4000 винетки – приходите, от които са близо 240 млн. лв. Глобите при липса на винетка пък покриват изцяло заплатите на служителите в  тол  управлението.

Вижте още

„Влакът на бъдещето“ в Париж, който ще смае целия свят през 2024г.

leni

ТЕЦ-овете на въглища у нас се нуждаят от 1 млрд. лв. за постигане на екостандарти

ivan

70% от българите, пенсиониращи се между 2021 и 2024 г., ще получат втора пенсия

ivan

Напишете коментар