Invest Build Media
Туризъм и Екология

Порция спагети помага на пострадалите от земетресението в Италия

Вкусна инициатива набира популярност в Италия и по света – над 700 ресторантьори в цялата страна включиха в менюто си спагети „Аматричана”, като парите ще бъдат дарявани на Червения кръст в помощ на пострадалите от земетресението в Централна Италия.

Идеята е на графичния дизайнер Паоло Кампана, който посещавал градчето Аматриче всяка година, за да тества местната рецепта. Аматриче е едно от планинските селища напълно разрушени от земетресението.

Кампана отправи призив в социалните мрежи рецептата за спагети с доматен сос, свинско и овче сирене да бъде включена в менютата на италианските ресторанти. Посетителите ще заплащат колкото пожелаят за тях, като две евро ще бъдат дарявани.

В инициативата се включиха и ресторанти от чужбина, като идеята беше подкрепена и от известния британски готвач Джейми Оливър. Той прикани клиентите си да „ядат за Италия” в неговите ресторанти във Великобритания, като два паунда ще бъдат дарявани на пострадалите от земетресението.

Този уикенд във вече разрушеното селище Аматриче трябваше да се състои фестивал свързан с традиционното ястие спагети „Аматричана”. На място пристигнаха и готвачи доброволци, които да опазят една вековна традиция и да сготвят вкусната рецепта на местните.

italy-quake-amatriciana-01

Вижте още

Строг контрол и разделно събиране на отпадъците по Черноморието това лято

ivan

Концесионерът Юлен не чул екологични аргументи от протестиращите за Пирин

ivan

Над 400 незаконни обекта премахнати в столицата

Напишете коментар