Invest Build Media
Имоти и строителство

Фандъкова провери реставрацията на Западна порта на Сердика

В ход е изпълнението на консервационно-реставрационни дейности на разкритите археологически останки, както и конструктивно укрепване на ул. „Георг Вашингтон“. Проверка на обекта в петък направиха кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-кметът по култура и образование д-р Тодор Чобанов.

„Реставрация, консервация, експониране и благоустрояване на Архелогически парк „Западна порта на Сердика“ се извършва по проекта „Античната история на София-културно-историческото наследство достъпно за всички” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Проектът се изпълнява по договор №24-10М1-42/30.04.2015г., сключен между Столична община и Министерство на културата по мярка 1 на програма BG08 „Културно наследство и съвременни изкуства“.

Западната порта на Сердика е част от историко-археологическия резерват „Сердика-Средец“. За първи път обектът е проучван между 1975 и 1980г. от екип археолози на Музея за история на София, под ръководството на ст.н.с. Магдалина Станчева. От 2011 до 2013 г. проучванията бяха възобновени с финансиране по Столична програма „Култура“.

Разкрити са археологически останки от западната крепостна стена, северната кула от портата, части от главна антична улица (декуманус), северозападна ъглова триъгълна кула, античен канал, постройки във вътрешността на укрепения град, фрагменти от мозайка на внушителна по размери сграда в североизточната част.

В момента на обекта се работи по укрепването на югоизточен каменен зид откъм ул.“Вашингтон“. Извършва се укрепване на съществуващия зид чрез анкерна система.

Изпълняват се и консервационни работи на оригиналния каменен зид и терасиране в северната част на обекта. Преди това са извършени дейности по инженерната инфраструктура. Предвижда се простраство да бъде благоустроено и превърнато в археологически парк „Западна порта на Сердика“.

yordanka-fandykova-zapadna-porta-02

Вижте още

Кабинетът даде на Столичната община 19 дка имоти в „Младост“ и „Красно село“

admin

Общинският съвет на Пловдив се отказа от строителството на Сахат тепе следствие на протест

viktoria

Пътят Видин-Ботевград ще струва 1,6 млрд. лв., ще е готов до края на 2021 г.

ivan

Напишете коментар