Invest Build Media
Имоти и строителство

Фандъкова провери реставрацията на Западна порта на Сердика

В ход е изпълнението на консервационно-реставрационни дейности на разкритите археологически останки, както и конструктивно укрепване на ул. „Георг Вашингтон“. Проверка на обекта в петък направиха кметът на София Йорданка Фандъкова и заместник-кметът по култура и образование д-р Тодор Чобанов.

„Реставрация, консервация, експониране и благоустрояване на Архелогически парк „Западна порта на Сердика“ се извършва по проекта „Античната история на София-културно-историческото наследство достъпно за всички” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Проектът се изпълнява по договор №24-10М1-42/30.04.2015г., сключен между Столична община и Министерство на културата по мярка 1 на програма BG08 „Културно наследство и съвременни изкуства“.

Западната порта на Сердика е част от историко-археологическия резерват „Сердика-Средец“. За първи път обектът е проучван между 1975 и 1980г. от екип археолози на Музея за история на София, под ръководството на ст.н.с. Магдалина Станчева. От 2011 до 2013 г. проучванията бяха възобновени с финансиране по Столична програма „Култура“.

Разкрити са археологически останки от западната крепостна стена, северната кула от портата, части от главна антична улица (декуманус), северозападна ъглова триъгълна кула, античен канал, постройки във вътрешността на укрепения град, фрагменти от мозайка на внушителна по размери сграда в североизточната част.

В момента на обекта се работи по укрепването на югоизточен каменен зид откъм ул.“Вашингтон“. Извършва се укрепване на съществуващия зид чрез анкерна система.

Изпълняват се и консервационни работи на оригиналния каменен зид и терасиране в северната част на обекта. Преди това са извършени дейности по инженерната инфраструктура. Предвижда се простраство да бъде благоустроено и превърнато в археологически парк „Западна порта на Сердика“.

yordanka-fandykova-zapadna-porta-02

Вижте още

Обходът за тунела под прохода Шипка ще бъде завършен до края на годината

ivan

Новопостроените жилища са все по-малки

ivan

Строителството на Южната дъга на София може да стартира до края на 2019 г.

ivan

Напишете коментар