Invest Build Media
Строителство

Трети мост между България и Румъния може да се случи в скоро време

Дунав мост-3 ще стане в обозримо бъдеще. На 3 октомври имаме съвместно заседание на правителствата на България и Румъния, и тогава ще обсъдим детайлите на бъдещия проект. Трети мост е необходим, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков пред Нова телевизия.

„Говорим за нов мост, за изцяло ново съоръжение. Било с изграждане с бюджетни средства от българска и румънска страна, било на база на концесия, ако бъде намерен инвеститор“, обясни той.

Министърът посочи, че според ангажиментите, които правителството има към обществото и сроковете, с които работи, 2025 година АМ „Хемус“ трябва да бъде изцяло завършена с още 250 км от София до Варна. „Започнахме 9-те км от Ябланица до Тетевен, в момента проектираме, за да сме готови до края на годината, за още 50 км до разклона Ловеч- Плевен“, уточни Николай Нанков.

„От Варна имаме нови 16 км, за които мина обществената поръчка. Имаме готов проект и е избран изпълнител. В момента изборът на изпълнител се обжалва, но в рамките на няколко месеца ще стартираме и с тези 16 км в посока Шумен и Търговище“, обясни регионалният министър. „Обозримо в рамките на мандата 75-100 км новоизградена АМ „Хемус“ са реални“, заяви Николай Нанков.

„Останалите участъци в известна степен ще бъдат в проектна готовност. Ще бъдат проектирани или ще се строят“, каза още той.

Относно тол-таксите, регионалният министър коментира: „Моторните превозни средства до 3,5 тона ще останат на винетния режим. Докато автобуси и камиони над 3,5 тона ще попаднат в тол-системата и ще заплащат тол-такси. Като автобусите ще бъдат на по-специален режим. Огромната тежест ще бъде поета от големите тирове. Винетките остават, но те ще бъдат електронни. Няма да се използват хартиените стикери, които в момента се залепват на предното стъкло на превозното средство. Освен това в пиковите часове и в летните месеци, ще се въвеждат по-високи такси за тежкотоварните автомобили”.

Related posts

Нов магазин Практикер отваря врати днес в Пловдив

admin

71 млн. лева ще се инвестират в сградите на училища и детски градини в София

ivan

В 64 от проверени 82 строежа по Програмата за саниране не са констатирани нарушения

ivan

Leave a Comment