Invest Build Media
Инвестиции

Георги Павлов: Дигитализацията ще направи имотния пазар прозрачен

„Дигитализацията създава полза за всички – за по-удобно извършване както на сделки, така и на всякакъв вид интеракции с имотите. В крайна сметка ние прекарваме в имотите може би 90 и повече процента от времето и само 10% навън, сред природата.“

Как ще купуваме жилища в бъдеще след въвеждане на технологични продукти, които улесняват процесите? На първи етап много лесно ще разменяме стандартизирани и лесни за разбиране документи. На следващ етап ще можем да ги одобряваме и подписваме от всяка точка на света, подчерта Павлов.

Дигитализацията ще подобри прозрачността на пазара на недвижими имоти, категоричен е Георги Павлов.

„Пазарът на имоти е свързан с много информация от разнообразен вид и в момента много хора разчитат на това, че тя не е достъпна до всички потребители. Вие не знаете например всички сделки, които са се сключили в квартала, в който искате да купите или да продадете. Чрез proptech решения това може да стане много лесно, налично на вашия телефон и вие в рамките на по-малко от час да разберете колко струва вашият имот или имотът, за който се интересувате. И това касае както жилищните имоти, така и бизнес имотите – от гаража във вашия квартал до шопинг центъра пак в него.“

Това ще спести и много труд и занимания на брокерите, които ще могат да се концентрират върху най-важното: контакта с хората, смята Георги Павлов, който допълни, че брокерите постепенно ще се превърнат в консултанти.

„Защото, ако говорим специално за покупката на жилище – това е силно емоционален акт. Ще имате нужда от подкрепа от човек, който ви разбира. Ще имате нужда от компютър или от телефон, който да ви даде сухата статистическа информация по най-лесния и удобен начин, но това не изключва хората. /…/ От гледна точка на техническа информация, на правна информация, ще бъдете много улеснени от технологията – както вие, така и вашите консултанти, така и държавата.“

„Аз очаквам много различни варианти да се случат – понякога ще плащат продавачите, понякога ще плащат купувачите, понякога ще плащат рекламодателите, понякога ще плащат банките. Накрая живият живот ще покаже кой е работещият модел“, отбеляза още Павлов.

„Ще ви бъде полезно, ако всеки месец получавате смс, който ви казва – цената на вашия имот се повиши или понижи с толкова“, допълни Георги Павлов. Новите технологии ще позволят уеднаквяване на цените на сходни или еднакви имоти в една сграда например.

Павлов даде пример с първи стартъпи у нас, които се опитват да автоматизират процеса на оценка на имотите. „Единият работи за оценка на жилищни имоти, а другият – за оценка на бизнес имоти“.

В идеалния случай имот ще може да бъде продаден и за минути. „Защото ще има професионални компании, които ще ви предложат оферта за покупка незабавно, в момента, в който вие решите да го предложите, те вече ще имат приблизителна оценка на имота ви и ще ви направят предварителна оценка напълно автоматично. Това е въпрос на по-далечно бъдеще, но в рамките на нашия живот“, коментира Георги Павлов.

Дистанционното подписване и одобрение на сделки с имоти е нещо, което задължително ще се случи, защото хората вече са супер мобилни, посочи експертът.

Данъчната оценка също ще трябва да се прави от подходящ автоматичен софтуер, прогнозира Павлов.

Вижте още

Финансовият министър е против падането на тавана на старите пенсии сега

ivan

Това лято ще харчим най-много за дома и за ваканция

ivan

Чужд консултант ще нищи договора със ски оператора на Банско – Юлен

ivan

Напишете коментар