Invest Build Media
Инвестиции

Търговците на горива ще обезпечават бъдещи искове с пари в брой

Законът за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, срещу който протестират малки търговци и предизвика напрежение в коалицията „Обединени патриоти“, бе приет частично на второ четене в парламента, съобщава „Дневник“.

Всеки търговец на горива трябва да обезпечи с пари или с банкова гаранция бъдещи задължения по някой от законите, регулиращи дейността им. 500 000 лв. е обезпечението за търговия на едро с нефтени продукти и газ. Същият размер на обезпечения е за съхранение на горива извън данъчни складове.

За търговия на дребно обезпечението е 20 000 лв. за всеки обект, както и за пълнене на бутилки с втечнен газ. За дистрибуцията на газ в бутилки обезпечението е 100 000 лв. Обезпечението може да е чрез депозит в пари в брой в Министерството на финансите или с банкова гаранция.

Уставният капитал на фирма, искаща да търгува с горива на едро, трябва да е 1 млн. лв. и 20 000 за фирма, която ще търгува на дребно. Дистрибуторите на бутилиран газ трябва да притежават минимум 10 000 бутилки за съхранение.

Депутатът от НФСБ Йордан Апостолов каза при обсъждането, че обезпечението би могло да е финансова тежест. Предвидените изисквания за обезпечение може да доведат до концентрация в бизнеса и недопускане до пазара, цитира Димитров становище на Министерството на финансите по закона. Това е нарушение на правилата на ЕС и може да доведе до наказателна процедура, каза още Апостолов. Вицепремиерът Валери Симеонов и депутатите от партията му се противопоставят на закона и го смятат за лобистки в полза на големите търговци на горива, което предизвика напрежение в коалицията.

 

Вижте още

Кирил Домусчиев стана почетен гражданин на Небраска

ivan

Максим Бехар става шеф на комуникационен форум в Давос

ivan

Германска фирма ще инвестира 21,5 млн. лв. в завод край Враца

ivan

Напишете коментар