Invest Build Media
Строителство

Без машинисти и енергийно ефективни са новите влакове за третата линия на метрото

Влаковете за новите метростанции са енергийно ефективни и не изискват управление от машинист. Имат много модерен дизайн и всички удобства за пътниците, които ще използват метрото. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери вчера новоизграждащото се депо на „Метрополитен“.

По думите ѝ вече е пристигнал първият влак от 20-те в София, а следващият понеделник на 16 юли предстои да дойде вторият влак и на 2 август третият. „Влаковете са много модерни, знаете, че имат опция за управление без машинист, но разбира се, сега ще започне обучение на машинистите, напълно автоматизирано“, посочи Фандъкова. Тя уточни, че фирмата „Сименс“ е спечелила поръчката и е започнала производството. По думите ѝ дейностите тук са изпълнени над 75% и над 3 км от тунелите вече са прокопани.

„Срокът на първия етап от ремонта е есента на следващата година, когато се очакват и първите пътници на третата линия на метрото. Вторият етап, 4 км, които се изграждат по Околовръстния път, трябва да са готови до в началото на 2020 г.“, коментира кметът. Фандъкова уточни, че ул. “Житница“ е силно амортизирана и ще бъде изцяло променена още следващото лято. По думите ѝ Столична община заедно с общински бюджет ще се включила за цялостно ремонтиране на улицата и метрото. Кметът добави още, че проектът на метрото се изпълнява с огромната подкрепа на Европейската комисия, с европейско финансиране и софийското метро често се дава за пример.

Фандъкова благодари за съдействието на министъра на транспорта Ивайло Московски, на премиера Бойко Борисов и правителството за съдействието по изграждането на третата линия на метрото.

Отсечката от третата линия на метрото ще превозва 130 хил. пътници дневно и много гъсто населени квартали на София ще имат връзка с метрото, каза още кметицата на града. Фандъкова поясни, че метрото променя градската среда. По думите й, за да може да се осигури включването на „Овча купел“ в изграждането е било необходимо да се подсигурят 130 млн. лв. от бюджета на Столична община. Фандъкова обясни, че средствата са отпуснати с ясното съзнание, че метрото час по скоро трябва да може да обслужва повече граждани.

„От тази есен метростанциите ще бъдат довършени. За мен е важно да проследим спазването на сроковете на този важен обект, не само транспортен, но и екологичен“, посочи тя. Кметът обясни още, че се очаква с изграждането на тези 2 проекта да се намали с 11 хил. тона отделянето на вредни емисии във въздуха. По думите й се работи денонощно, участъкът е много тежък, условията са трудни, но според нея към момента екипа се справя добре. „Предприемаме всичко възможно, мислим и за допълни решения да се справяме с климатичните условия“, добави тя.

На въпроса дали ще бъдат сложени камери в малките населени места с охранителна цел, кметът Факдъкова отговори, че такива са изградени на няколко места. Кметът допълни, че има поставени камери в кв. „Миленко“, кв. „Абдовица“, при Виетнамските общежития в кв.„Красна поляна“.

Вижте още

Какво ще се строи на мястото на ИПК „Родина“?

leni

Премиерът инспектира строителството на третия лъч на метрото в София

ivan

Строителните работници у нас не са с ниска квалификация

ivan

Напишете коментар