Invest Build Media
Строителство

Започва обезопасяването на пътя до Рилския манастир

От понеделник започват дейностите по укрепване скатовете на пътя за Рилския манастир, съобщи пред журналисти днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, след като по-рано през деня взе участие в честването на големия празник Успение на свети Иван Рилски в Рилския манастир и извърши инспекция на място на състоянието на срутището на пътя до светата обител.

„Трябваше да започнем по-рано, но не можеше, защото метеорологичните условия не го позволяваха – склонът бе силно преовлажнен. От понеделник започват дейностите. Първо с Горското стопанство в района, Рилската света обител, РИОСВ – Благоевград и Югозападно държавно предприятие ще бъде съгласувано изсичането на дърветата в горния склон на свлачището, където имаме да извършим укрепителни мероприятия. След това с алпинисти ще започне обрушването на скатовете и поставянето на мрежи“, каза още министър Нанков. Той добави, че поетапно ще бъде затварян пътят в делничните дни, като „прозорците“ за пропускане на автомобили ще бъдат съобразени с трафика в района. „Целта е алпинистите да могат да работят безопасно“, посочи министър Нанков. По думите му това са краткосрочните мерки, които ще бъдат предприети за разрешаване на проблема.

За около 40 – 50 дни, при пълна мобилизация, ще успеем напълно да обрушим и укрепим с мрежи скатовете по пътя. „В момента готвим задание, което съгласуваме с Геозащита – Перник. То е за цялостен инвестиционен проект, с който ще укрепим трайно целия скат. Решението за укрепването ще бъде дадено от самите проектанти – дали ще бъде с пилоти, с анкери, с габиони, но през 2019 година предстои цялостно укрепване на склона, така че необходимите мерки са взети“, посочи още министър Нанков. Той заяви, че му се е искало дейностите да започнат по-рано и да са завършени преди празниците, но заради валежите това не е било възможно. „Още не знаем каква ще е цената за дейностите. Тя ще бъде определена при изготвянето на самия проект“, добави министър Нанков.

Вижте още

Срив на пазара на бизнес имоти

leni

Джи Пи Груп ще строи тунел „Железница“ въпреки първоначалния си отказ

ivan

Велосипедна алея ще има на „Дондуков“, еднопосочното движение все още под въпрос

ivan

Напишете коментар