Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Слагат бащата на изкуствения интелект Алан Тюринг върху английска банкнота

Математикът Алан Тюринг, който е известен като бащата на изкуствения интелект, и който помогна на Великобритания да спечели Втората световна война, допринасяйки за разбиването на кода на шифровъчната машина „Енигма“  на нацистка Германия, ще се появи на следващата банкнота от 50 британски лири на Английската централна банка, съобщава Ройтерс.

„Като баща на компютърните науки и изкуствения интелект, както и на герой от войната, приносите на Алан Тюринг бяха многобройни и иновативни“, заяви в понеделник управителят на АЦБ Марк Карни при представянето на идеята за новата британската банкнота.

Електромеханичната машина на Тюринг, предшественик на съвременните компютри, успя да разгадае „непробиваемият“ код на машината „Енигма“, използвана  от нацистка Германия, допринасяйки по този начин за по-бързо приключване на Втората световна война и за спасяването на хиляди човешки животи.

Той обаче беше съден през 1952-а година за хомосексуалност, което по това време все още се смяташе за престъпление във Великобритания. Тогава Алан Тюринг избра да бъде подложен на химическа кастрация с инжекции с женски хормони, вместо да отиде в затвора и в последствие се самоуби с цианид на 41-годишна възраст през 1954-а година.

Едва през 2013-а година той получи рядкото в историята помилване за неговото престъпление от страна на кралица Елизабет.

Освен лика на Алан Тюринг, новата банкнота от 50 паунда ще включва таблици и математически формули от негова разработка от 1936-а година за изчислимите числа, както и рисунка на първото подобие на компютър и технически чертежи на машините, използвани за разбиване на кода на „Енигма“.

Банкнотата ще включва и цитат от Тюринг относно увеличаването на интелигентността на машините: „Това е само предварителна представа на това, което предстои, и само сянката на онова, което ще бъде“.

Ученият (1912-1954 г.) бе избран от списък с близо 1000 свои колеги, като по този начин е почетена ролята му във Втората световна война, както и следвоенното преследване срещу него заради хомосексуалността му.

Банката обяви, че е получила общо 227 299 номинации на близо 989 личности. Преди окончателния избор списъкът е бил намален до 12 души, включително Розалинд Франклин, Уилям Хершел, Стивън Хокинг.

Съществуващата банкнота от 50 паунда е с изображенията на шотландския инженер Джеймс Уат и на неговия бизнес партньор Матю Бултън, който разработиха и пуснаха на пазара парната машина в края на 18-и век.

Банкнотата от 50 британски лири е купюра на АЦБ с най-голяма стойност и се използва рядко при ежедневни транзакции. Очаква се новата банкнота да влезе в обращение до края на 2021 година, заявиха от Английската централна банка.

Вижте още

БОК поиска да получи безвъзмездно сградата на бившето иранско посолство

ivan

Библиотека, приличаща на космически кораб, събира 1,2 млн. книги

leni

Силата на цветовете в дома ни

leni

Напишете коментар