Invest Build Media
Инвестиции

13 заявления подадени за участие в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“

Общият брой на получените заявления за участие в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“ са 13. В това число седем са заявленията от компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор в бъдещия проект. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в енергийното ведомство.

Енергийният министър допълни, че две заявления съдържат искане за участие в проекта чрез доставка на оборудването и участие в структурирането на финансирането на проекта. Отделно от това четири са заявленията, които съдържат информация по отношение на желание за придобиване на миноритарен дял в проекта и сключване на договор за изкупуване на електрическа енергия.

Крайният 90-дневен срок за подаване на оферти за участие в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“ изтече вчера вечерта. Правителството започна процедурата за избор на стратегически инвеститор през май тази година в опит да придвижи спрения през 2012 г. проект. То определя като индикативен срок 22 май 2020 г., в който ще преговаря с компаниите, които са подали такова заявление за участие в процедурата.

Заявления за стратегически инвеститор са подали руската държавна корпорация „Росатом“, чрез своята дъщерна компания „Атоменергопром“. Другото получено заявление е от корейската хидро и ядрена корпорация /Korea Hydro & Nuclear Power Co./. Заявление е получено и от компания, представлявана от „Бектрон риас техническо инженерство“, която е регистрирана в Германия. Китайската национална ядрена корпорация /CNNC/ е подала своето заявление вчера. Заявления в процедурата за стратегически инвеститор са получените и от консорциумите, регистрирани в България – „Електроцентрала Белене 2019“ и „АЕЦ Белене“. Такова заявление е подала и българската компания „ИПК и УП ЕООД“.

Получени са две заявленията за участие в проекта чрез доставка на оборудване и доставка на финансиране. Френската компания „Фраматом“ е заявила желание при структурирането на финансирането на проекта и доставката на системите за безопасност – електрически системи, системи за оборудване и контрол, отоплителна, вентилационна и климатични системи. Американската компания „Дженерал Електрик“ също е заявила желание за участие при структурирането на финансирането на проекта. Тя има намерение да участва и като потенциален проектант и доставчик на различни пакети – основното оборудване на турбинна зала, компресорите, трансформаторите и друго електрическо евакуационно оборудване.

Четири са компаниите, които са заявили желание за придобиване на миноритарен дял и сключване на договор за изкупуване на електрическа енергия. Българската компания „Юропиан трейд оф енерджи“ е депозирала интерес за изкупуване на електрическа енергия. Заявление за интерес за миноритарно участие и за изкупуване на електрическа енергия е подала компанията „Гранд Енерджи Дистрибюшън“ ЕООД – България. Интерес за миноритарно участие е получен от „Атоменергоремонт“ АД – България. От страна на Република Северна Македония вчера е постъпило заявление, която чрез своята електрическа компания желае да участва в реализацията на проекта АЕЦ „Белене“. Желанието е това да стане с придобиване на миноритарен дял и чрез подписване на дългосрочен договор за изкупуване на електрическа енергия.

От това, което виждаме като интерес по отношение на проекта, можем да кажем, че едни от големите световни лидери в областта на ядрената енергетика са заявили интерес за участие на проекта АЕЦ „Белене“, каза Теменужка Петкова. Тя добави, че и световните лидери в производството на оборудване на атомни централи също са депозирали своя интерес. Според нея, освен намерението в осигуряването на оборудването, участието в структурирането на финансирането на проекта, е изключително сериозна заявка за това до колко сериозен е проектът АЕЦ „Белене“.

В условията към потенциалните инвеститори е записано, че проектът трябва да се осъществи на изцяло пазарен принцип – без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени за изкупуване на електрическата енергия, без договори за разлика, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията.

Вижте още

Ханделсблат: България не се отказва от сделка с Фолксваген

ivan

Биокомпонента може да оскъпи горивата, твърди експерт

ivan

Управляващите са спокойни за интереса на България с бюджета на ЕС след 2020 г.

ivan

Напишете коментар