Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Ще търсят още залежи на природен газ в Северозападна България

България ще обяви за втори път конкурс за търсене и проучване на природен газ от ново находище – Враца Запад. Това обяви пред БНТ зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той присъства на международна газова конференция в София организирана от българския енергиен и минен форум.

България разполага с доказани запаси от 9 млрд. куб метра природен газ, показват последните данни на Министерството на енергетиката. Запасите могат да бъдат определени като нищожни при годишно потребление от 2,6 млрд. куб. метра. За да компенсира малките количества на местния добив, страната разчита на гориво основно от Русия.

„В момента над 90% от доставките ни се извършват от един доставчик и по един маршрут. Има политическата воля и се виждат всички стъпки, които са направени, именно за диверсификация на източниците както и на маршрутите“, заяви Станков.

Заради единствения източник на природен газ, България остана на студено през зимата на 2009 г. Оттогава досега нищо не се е променило.

„Няма да подценим и не подценяваме местният добив, който усилено са поставени основните по времето на първото правителство на Бойко Борисов със стартиране на търсене и проучване в Хан Аспарух където очакваме първите резултати да бъдат предадени от компанията Тотал като беше подписан договор за търсене и проучване на територията на блок Силистар където един от световните лидери Шел получи правата и е титуляр на решението за търсене и проучване където също залагаме доста добри надежди, че всичко ще върви по план“, каза Станков.

Ако бъдат открити запаси в дълбоко Черно море, проблем, който се очаква за България е изграждането на тръби от находището до сушата. Подобни трудности в момента има съседна Румъния, където беше открито голямо находище.

„За нас е голямо предизвикателство изграждането на тръби от морската ни зона към брега, защото бреговете в повечето случаи са защитени територии. В момента търсим решение на този проблем“, сподели Вариниа Раду, експерт от Румъния.

Основните находища на природен газ и нефт у нас са разположени в Северна България. Общият брой на дадените концесии е 18, а разрешенията за търсене и проучване – 14. Освен местният добив, друга възможност за доставка на газ е изграждането на нови връзки със съседните страни. В най-напреднал етап е тръбата с Румъния, която до края на годината ще заработи. След търг, те ще изградят компресорна станция, така че да могат да се пренасят количества и в нашата посока. Без компресорна станция също има възможност известни количества да бъдат приемани от Румъния към България.

Очаква се останалите връзки, с Гърция, с Турция и със Сърбия, да бъдат готови през 2019 г. Изграждането им обаче все още не е започнало.

Вижте още

ЕБВР проявява интерес за инвестиции в инфраструктурни проекти в България

А. Стойковa

Хотелиерите планират намаляване на цените предвид по- ниския брой на туристи

viktoria

Отдават и Летище Пловдив на концесия

ivan

Напишете коментар