Invest Build Media
Имоти и строителство

Ключови булеварди в София остават затворени до края на 2017 г.

Затрудненото движение на автомобили заради строителството на метрото по три основни натоварени пътни артерии в София ще продължи повече от очакваното. Ул. „Житница“, където се изгражда една от седемте метростанции в София, ще бъде затворена напълно до края на 2017 г., а не до пролетта, както обещаваше Столичната община, пише в. „Сега“.

„Изпълнява се подземно преминаване – подземен тунел за автомобили, както и пешеходни подлези по протежението на бул. „Гоце Делчев“ и преминаването към ул. „Житница“. Тогава очакваме вече всички да преминават подземно под бул.“Цар Борис III“. Очакваме това кръстовище на две нива да облекчи значително трафика“, посочи сложността на обстановката в района на метростанцията в кв. „Красно село“ кметът Йорданка Фандъкова.

По-късно ще бъде пуснато и движението по бул. „Патриарх Евтимий“. Както „Сега“ писа, строителството там трябваше да продължи до пролетта на следващата година, но изграждането на метростанциите при Паметника на Патриарх Евтимий и при НДК ще бъде финализирано до лятото на 2017 г. Забавяне на пускането на движението ще има и на бул. „Гоце Делчев“, където това ще стане до края на годината, а не през октомври. Дотогава трябва да бъдат изградени връзките с локалните платна, а движението на трамвай №5 – възстановено. За удължените срокове стана ясно по време на проверка на изграждащата се спирка на метрото при кръстовището на ул. „Житница“ и бул. „Цар Борис III“.

Строителството на първите седем метростанции на третия лъч на метрото е завършено 14.5%. В най-напреднала фаза е това на метростанциите при Попа, НДК и Медицинска академия – 22%. Това стана ясно по време на проверка на изграждащата се спирка на метрото при кръстовището на ул. „Житница“ и бул. „Цар Борис III“.

Строителството на осмата метростанция, която се намира на бул. „Владимир Вазов“, още не е започнало, но трябва да приключи с това на първите седем, вече има избран изпълнител. Той трябва да започне изграждането й до края на годината.

Предстои изборът на изпълнител на четирите метростанции през „Овча купел“ до Околовръстния път към Горна баня. Желаещите да строят трябва да подадат офертите си до 4 октомври. „Надявам се до края на годината да приключим и в началото на следващата да започнем и втория етап – от гаража „Земляне“, през „Овча купел“ до жп линията София -Перник, в долната част на Горна баня“, обясни Братоев. Очакванията са да приключи през втората половина на 2019 г.

Машината, която ще копае тунелите на метрото, трябва да започне да го прави от февруари догодина, тъй като е чисто нова, произведена в Германия и ще отнеме време да бъде транспортирана до България, а след това монтирана, стана ясно от думите на Братоев. Влаковете, които ще обслужват третата линия на метрото – от кв. „Левски“ до „Овча купел“, ще бъдат изработени с опция за работа без машинист. През август „Метрополитен“ ЕАД избра да възложи изработката им на фирма „Сименс“, обясни изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев. „През ноември започва производството им, а през есента на 2018 г. трябва да пристигнат първите 5 влака“, каза той. С тях е предвидено да започнат изпитанията на линията, а през първата половина на 2019 г. трябва да бъдат доставени и още 15 влака. За безопасност на пътниците стъклени прегради, високи 1.50 м, на пероните ще ги отделят от електрическите возила. Те ще се отварят само при качване и слизане на пътниците.

metrostancia-proverka-02

Вижте още

Правителството ще подпомага изграждането на небостъргач на „Минстрой“ в София

85 млн. лева са отпуснати за реконструкция на основен булевард във Варна

ivan

Учен: Магистралите у нас са мислени като вътрешни, не като връзка със света

admin

Напишете коментар