Invest Build Media
Имоти и строителство

Фандъкова: Строителство в „Младост“ сега е безпардонно и недопустимо

Започването на строителство при бл. 70 в ж.к. „Младост“ 1 днес, в момент, в който имаме новоизбран кмет, който обаче още не е встъпил в длъжност, е безпардонно и недопустимо, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук страницата си.

В неделя независимият кандидат Десислава Иванчева, подкрепена от партията „Нормална държава“, спечели частичните избори за кмет на район „Младост“ с 59,82%, като изпревари кандидата на ГЕРБ. Днес жители на квартала излязоха на протест, след като строителна фирма се опита да загради и разкопае карето между 9 ОДЗ и блоковете 70, 71 и 77.

Жителите на столичния ж.к. „Младост“ отново излязоха на протест днес срещу застрояването на междублоковите пространства. Днешният протест бе в карето между 9 ОДЗ и блоковете 70, 71 и 77.

„От няколко часа блокираме строителната фирма, която се опита да загради зелената площ в карето (…) Работниците се покриха, но багерите стоят“, пишат инициаторите във „Фейсбук“. Според тях фирмата нарочно е избрала да постави загражденията и да започне с първите копки в час, когато хората са на работа.

„За мене това е нагло и арогантно, точно един ден след като избрахме кмет, който се бори срещу презастрояването“, коментира една от протестиращите.

На мястото се отзова и Иванчева, която обеща спешни проверки в общината. Тя коментира, че не е очаквала мандатът ѝ да започне по този начин „Мислех, че ще се съобразят с вота на гражданите“, коментира Иванчева.

mladost-stroej-protest-02

Във фейсбук страницата си столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че започването на строителство днес е безпардонно и недопустимо и е провокация към гражданите, новоизбрания районен кмет и самата нея.

„Смятам, че започването на строеж в един такъв промеждутък между назначаването на районния кмет и преди встъпването му в длъжност е една изключително лоша провокация от страна на строителите и лично мен това ме притеснява“, коментира и главният архитект на София Здравко Здравков.

На мястото е предвидено да се строи и според стария, и според новия устройствен план на „Младост“. Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче разпореди пълна проверка, включително и на въпросното разрешение за строеж.

„След началото на протестите с главния архитект взехме решение да спрем всички искания за издаване на нови строителни разрешителни от собственици на частни имоти. След встъпване в длъжност на новия кмет Десислава Иванчева ще ѝ предоставим цялата информация, за да бъдат проведени обществени обсъждания в района“, отбелязва столичният кмет.

По-рано днес Фандъкова поздрави Иванчева и коментира, че „кметът не просто трябва да иска пари, а да подготвя и да защитава своите проекти така, както аз го правя пред Столичния общински съвет, правителството и ЕК. Да управляваш район, означава да носиш отговорност и да намираш баланс между всички граждани“.

Новоизбраният кмет ще има възможността да организира по всеки конкретен случай обсъждания с гражданите, с инвеститорите, със строителите и да даде предложения за решение на всеки конкретен казус, отбеляза Фандъкова. Според нея така новият кмет ще успее да изпълни поетите към гражданите ангажименти.

Снимки: бТВ

 

Вижте още

Наближава краят на строителството на новата столица на Египет

ivan

София и Пловдив дърпат напред жилищния пазар

admin

Започна строежа на нов модерен биотехнологичен център в Пловдив

leni

Напишете коментар