Invest Build Media
Имоти и строителство

Фандъкова: Строителство в „Младост“ сега е безпардонно и недопустимо

Започването на строителство при бл. 70 в ж.к. „Младост“ 1 днес, в момент, в който имаме новоизбран кмет, който обаче още не е встъпил в длъжност, е безпардонно и недопустимо, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук страницата си.

В неделя независимият кандидат Десислава Иванчева, подкрепена от партията „Нормална държава“, спечели частичните избори за кмет на район „Младост“ с 59,82%, като изпревари кандидата на ГЕРБ. Днес жители на квартала излязоха на протест, след като строителна фирма се опита да загради и разкопае карето между 9 ОДЗ и блоковете 70, 71 и 77.

Жителите на столичния ж.к. „Младост“ отново излязоха на протест днес срещу застрояването на междублоковите пространства. Днешният протест бе в карето между 9 ОДЗ и блоковете 70, 71 и 77.

„От няколко часа блокираме строителната фирма, която се опита да загради зелената площ в карето (…) Работниците се покриха, но багерите стоят“, пишат инициаторите във „Фейсбук“. Според тях фирмата нарочно е избрала да постави загражденията и да започне с първите копки в час, когато хората са на работа.

„За мене това е нагло и арогантно, точно един ден след като избрахме кмет, който се бори срещу презастрояването“, коментира една от протестиращите.

На мястото се отзова и Иванчева, която обеща спешни проверки в общината. Тя коментира, че не е очаквала мандатът ѝ да започне по този начин „Мислех, че ще се съобразят с вота на гражданите“, коментира Иванчева.

mladost-stroej-protest-02

Във фейсбук страницата си столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира, че започването на строителство днес е безпардонно и недопустимо и е провокация към гражданите, новоизбрания районен кмет и самата нея.

„Смятам, че започването на строеж в един такъв промеждутък между назначаването на районния кмет и преди встъпването му в длъжност е една изключително лоша провокация от страна на строителите и лично мен това ме притеснява“, коментира и главният архитект на София Здравко Здравков.

На мястото е предвидено да се строи и според стария, и според новия устройствен план на „Младост“. Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче разпореди пълна проверка, включително и на въпросното разрешение за строеж.

„След началото на протестите с главния архитект взехме решение да спрем всички искания за издаване на нови строителни разрешителни от собственици на частни имоти. След встъпване в длъжност на новия кмет Десислава Иванчева ще ѝ предоставим цялата информация, за да бъдат проведени обществени обсъждания в района“, отбелязва столичният кмет.

По-рано днес Фандъкова поздрави Иванчева и коментира, че „кметът не просто трябва да иска пари, а да подготвя и да защитава своите проекти така, както аз го правя пред Столичния общински съвет, правителството и ЕК. Да управляваш район, означава да носиш отговорност и да намираш баланс между всички граждани“.

Новоизбраният кмет ще има възможността да организира по всеки конкретен случай обсъждания с гражданите, с инвеститорите, със строителите и да даде предложения за решение на всеки конкретен казус, отбеляза Фандъкова. Според нея така новият кмет ще успее да изпълни поетите към гражданите ангажименти.

Снимки: бТВ

 

Вижте още

Падат ограниченията за движението на автомобили през тунел Витиня

ivan

Инж. Светослав Глосов стана председател на Управителния съвет на АПИ

ivan

Росен Плевнелиев си прави палат за чудо и приказ в разложкото с. Баня

Напишете коментар