Invest Build Media
Имоти и строителство

300 000 са посетителите на зоопарка в столицата от началото на годината

Около 300 000 са посетителите на зоопарка в столицата през първите десет месеца на годината. През 2015 г. техният брой е бил общо 266 хиляди души. Това заяви днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която, заедно със зам.-кмета по екологията Мария Бояджийска, провери ремонта в сектор „Хищници“.

Реконструкцията е на стойност 1,3 млн. лв. и е финансирана изцяло от бюджета на Столичната община. Проектът включва и изграждане на нови алеи и осветление, реновиране на настилките и озеленяване, подмяна на водопровода, канализацията и електрическата инсталация.

Най-важната задача според столичния кмет е подобряване на условията за живот, в които пребивават около 2000 животни от близо 300 вида. Затова през тази година започнахме с поетапната реконструкция и разширение на клетките на различни животни, например на тигъра, пумата, ягуара и леопарда, каза кметът Фандъкова. По думите й до края на годината ремонтът трябва да приключи. „При проверката днес поисках от директора на зоопарка при лошо време да спира строителството, дори ако трябва да продължи през пролетта, но да не се прави компромис с качеството“, каза кметът. Тя подчерта, че проектът за ремонт на зоологическата градина е съгласуван с Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите.

Столичният кмет обяви още, че се работи по мащабен проект за цялостна реконструкция на зоопарка, като ще се търси финансиране по програмата „Джесика“. Целта е, освен подобряване на средата на живот, зоопаркът да има атракционна част, информационен център и център за обучение на деца. Зам.-кметът Мария Бояджийска съобщи, че вече е сключен договор за проектиране и изготвяне на цялостната концепция.

В столичния зоопарк се извършва и още един ремонт – на площада при централния вход и на паркинга.

Реконструкцията се реализира от район „Лозенец“ и е на стойност 288 000 лв. Паркингът беше направен още през миналата година, а до десетина дни трябва да завърши и ремонтът на входа, увериха от общината.

fandykova-zoopark-hishtnici-02

Вижте още

180 хил. дневно глоба ще плаща строител заради лошия ремонт на градинката на СУ

ivan

Започна строежа на нов модерен биотехнологичен център в Пловдив

leni

МРРБ обновява над 460 км пътища с пари от евросъюза

ivan

Напишете коментар