Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Временна загуба на наематели в моловете

Има лек спад на заетостта в някои от най-добрите търговски центрове в страната. Особено видно е това за столичните молове заради освободените в два от тях магазини на „Карфур “ и „Пикадили“. Данните изнесе консултантската компания „Фортън“, цитирана от „Дневник“.

През третото тримесечие на 2016 г. заетостта е намаляла до 90% при средни нива 93-95% година по-рано.

Това обаче е само временно явление, твърдят експертите. Според тях освободените пространства ще бъдат заети сравнително бързо от нови наематели.

Оттеглянето на „Карфур “ и свиването на мрежата на „Пикадили“ веднага е активизирало техните конкуренти. Като пример от консултантската компания посочиха влизането на „Лидл “ в Sofia Ring Mall, както и обявеното намерение на „Билла “ да заеме мястото на „Пикадили“ в „Сердика център“. „Пикадили“ пък има намерение да влезе на освободената от „Карфур “ площ в „Парадайз център“. Все още обаче не е известно какви наематели ще влязат на мястото на „Карфур “ в The Mall.

Сериозно раздвижване в заетостта има в „Парк център“ (новото име на „Сити център София“). Там освен Reserved магазини наеха Scandal, Sport Depot и The North Face.

Най-голямата сделка в сегмента се осъществи в Стара Загора, където предстои да бъде открит магазин от веригата Jumbo. Той ще е разположен в „Парк мол“ на площ 11 600 кв.м. Откриването на магазина е заложено за края на месеца.

На пазара на търговските улици столичният бул . „Витоша“ остава във фокуса на наемателите, въпреки липсата на подходящи свободни площи. Интересът задържа наемите на 46 евро на кв.м месечно за магазин с площ 100 – 150 кв.м. Делът на незаетите площи на булеварда остава по-малко от 5%. Наемите на топ местата в търговските центрове в София също остават стабилни – 28 евро на кв.м месечно с потенциал за ръст.

Вижте още

Най-добрите лекари от България и света ще преглеждат и консултират безплатно в НДК по време на Expo Hospitals

ivan

За 10 г. у нас са изчезнали над 60 на сто от зeмeдeлcĸитe cтoпaнcтвa

СЗО очаква 2021 г. да бъде по-тежка от миналата

Напишете коментар