Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

В Банско готови да построят още 8 квартала с 40 000 легла

Мащабно разширяване на град Банско с още 8 квартала, в които има капацитет за допълнителни 40 000 легла, се подготвя със съгласието на екоминистерството. За това алармираха от коалицията „За да остане природа в България“, пише в. „Сега“.

Регионалната екоинспекция в Благоевград е разрешила без екооценка подробния устройствен план, с който се предвижда застрояването на нови 2600 декара край Банско. На тях може да се появят до 40 000 нови легла при максимално уплътняване, съобщи пред „Сега“ Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

Само в осемте квартала се очаква новата разгъната застроена площ да достигне 3 милиона кв. м, от която 750 000 кв. м вече са построени, изчисляват природозащитниците. Мащабното разширяване обхваща кварталите „Гуровица“, „Свети Иван“, „Грамадето“, „Кошерината“, „Карантията“, „Средореко“, „Асаница“, „Герачени улици“.

„През последните 15 г. Банско се разрасна от град с население от малко над 9 хил. души до курортен комплекс с около 20 хил. легла. Ски зона Банско, изградена с концесия върху изключителната държавна собственост, каквато е Национален парк Пирин, е била разчетена за 9 хил. души“, казват от „За да остане природа в България“. Сега според тях след поредното строителство в пиковите моменти обитателите на Банско могат да достигнат до 60 000 души, при положение че новата пречиствателна станция на града е с капацитет за 30 000 души.

Екоинспекцията в Благоевград е разрешила подробния устройствен план без екооценка, защото твърди, че реализацията на плана за строителство няма да навреди значително на околната среда. От РИОСВ посочват, че при приемането на общия устройствен план на община Банско вече е правена подобна оценка. Природозащитниците обаче ще обжалват решението пред министъра на околната среда, защото според тях то нарушава Закона за опазване на околната среда. Вчера от ведомството на Ивелина Василева не сметнаха за нужно да заемат позиция. Решението на РИОСВ-Благоевград не е подписано от началника Ангел Георгиев, а от упълномощената от него Гергана Витанова.

По информация на еколозите в един от кварталите е предвидено да се изгради и долна станция на неразрешената засега втора кабинкова линия за Ски зона Банско. „Главната цел на плана е изработване на перспективни решения за територията на всяко отделно селищно образувание“, а една от специфичните цели е „да се постигне регулиране и балансиране на отделните елементи, съществуващи и нови, с цел по-нататъшна урбанизация, съобразена с перспективното развитие на територията на града и Ски зоната с център гр. Банско“, става ясно от решението на екоинспекцията. Предвижда се земеделските земи в осемте нови квартала да бъдат урегулирани съгласно общия устройствен план на Банско.

Подробният устройствен план на осемте квартала идва на фона на подготвен нов план за управление на Национален парк Пирин. В неговия първи вариант той предвиждаше драстично увеличаване с 14 пъти на зоната за ново строителство в планината, както и промишлена сеч върху 60% от територията на националния парк, при забрана за това сега. Тъй като това противоречеше на заданието на поръчката, екоминистерството върна проекта за основно преработване.

Новият вариант трябваше да бъде представен преди два дни на заседание на Висшия експертен екологичен съвет, който разглежда и приема плановете. МОСВ обаче отложи заседанието, след като еколозите го обвиниха, че се опитва да прокара проекта през отпускарския август и заплашиха с протести. В началото на месеца от ведомството на Ивелина Василева уверяваха, че забележките са отстранени, а до последния момент на разглеждането на двата плана ще се следи за несъответствия със заданието и изискванията. Същите проблеми има и с новия план за управление на Витоша, но Пирин се наблюдава и от ЮНЕСКО, тъй като е в списъка със световното наследство.

Вижте още

Еврокомисията одобри българската програма за борба с двойните стандарти при храните

ivan

Студентите от приоритетни направления ще получават допълнителни стипендии

ivan

Най-лошият месец за германската икономика

leni

Напишете коментар