Invest Build Media
Туризъм и Екология

Министерство на туризма взима мерки след фалита на „Томас Кук“

Във връзка с обявяването на фалит и на дъщерните дружества на туроператора „Томас Кук“ министерството на туризма е създало експертна група за работа в извънредна ситуация и 24-часова гореща телефонна линия. Това съобщи на извънредна пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова.

Общо 58 хотела в страната имат договори с фалиралия туроператор „Томас Кук“, съобщи министър Ангелкова. Във тях на място ще бъдат изпратени експерти на министерството, които да съдействат с информация.

Резервациите на туристите, които са пристигнали у нас с „Томас Кук“, са до 13 октомври. Техният престой и транспорт ще бъдат за сметка на застрахователната компания. Туристите не трябва да заплащат повторно за услуга, за която вече за заплатили, подчерта Ангелкова.

Министерството ще стартира процедура за завеждане на колективен иск от страна на хотелиерите за неполучените плащания за юли и август с цел по-голяма тежест.

През следващата седмица ще бъде предложен дебат за законови промени за допълнителна застраховка при подобни ситуации.

„Изключително тежки са били договорите, които нашите представители на сектора, особено хотелиерите, са подписвали и поради тази причина е много важно, без да се бъркаме разбира се в частно-правните отношения, да бъде създаден такъв механизъм, който при настъпване на такова извънредно обстоятелство да гарантира правата на сектора“, каза Ангелкова.

Тя ще предприеме срещи с останалите големи международни туроператори. Договореният капацитет за лято 2020 с „Томас Кук“ да бъде прехвърлен към тях.

В момента в България няма туристи на фалиралия туроператор „Томас Кук“, които да са изгонени от хотелите, в които са настанени.

Това каза за БНР Христо Гълбачев – управител на фирмата „Астрал Холидейз“, която е представител на „Томас Кук“ за България. Той подчерта, че на този етап по-важно от загубите, които понасят фирмите в туризма у нас, е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация.

Гълбачев призова хотелиерите да не затварят преждевременно заради това, че не са получили плащания от фалиралия туроператор, а туристическите фирми да не притискат туристи да заплащат услуги, които вече са заплатили:

„За мене най-важно е до края на тази седмица да има разбиране с партньорите на „Томас Кук“, че няма как с магическа пръчка от днеска за днеска изведнъж да се плати за всички услуги. Очаква се тя да прояви разбиране и да се извършат услугите. За мен най-важното е около шест хиляди туристи да се приберат. След като те се приберат и съответно нямаме повече ангажименти към туристите на „Томас Кук“, тогава вече на спокойствие можем да седнем и да преговаряме“, каза управителят на фирмата партньор на „Томас Кук“ за България.

Вижте още

60 хотела по Южното ни Черноморие заплашени от фалит

ivan

Пусти хотели в Златни пясъци затварят врати поради липсата на туристи

leni

До кои дестинации самолетните билети са най-изгодни ?

Напишете коментар