Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Представихме оферта за южнокорейска инвестиция в завод на ”Хюндай”

Южнокорейска инвестиция за милиард и половина долара и оферта към Хюндай за партньорство в производството на електроавтомобили – това е резултатът от първия ден от посещението на премиера Бойко Борисов в Южна Корея.

Посещението на Бойко Борисов в Южна Корея започна с полагане на венец в памет на жертвите на борбата за корейска независимост. След това българската делегация представи в научноизследователския център Хюндай възможностите в България.

„Ние дойдохме, дадохме си нашите оферти. Те бяха в България, ние – тук… Ако взаимно се харесаме и ако е взаимноизгодно… Ние и сега правим много неща с „Хюндай“ в България. Продължаващите ни с „Фолксваген“  преговори са се чули навсякъде в света….

Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че веднага след посещението ще бъде осъществен контакт с европейската централа на Хюндай, а бордът на компанията ще реши дали да започне сътрудничество с нашата страна.

„Тук не говорим за автомобили с бензинов или дизелов двигател, говорим за електрически, автономни автомобили.

Най-сериозен интерес южнокорейците имат към производството на батерии у нас, заяви Борисов, а Караниколов поясни за какъв проект става дума.

„В момента в България е една компания, няма да й споменавам името, тя е различна от Хюндай, голяма южнокорейска фирма е – те проучват България и още две държави за инвестиция за над милиард и половина евро.

Според икономическия министър преговорите с Хюндай не целят да създадат конкуренция с германския автомобилен гигант Фолксваген, с който продължават преговорите за завод  нас.

„По никакъв начин – Фолксваген търсят къде да реализират бензинови и дизелови двигатели,. А това, за което говоря за батериите, не е с Хюндай, а с Хюндай сега се срещнахме за първи път“.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пък води преговори за завод за сглобяване на изтребители Т-50, съвместно производство на Южна Корея за американската компания „Локхийд Мартин“, обясни Борисов.

„В момента Каракачанов е там, разговаря. След като техният премиер беше, помните, три дни в България, мисля, че доста се е увеличил стокооборотът между двете държави.“

Най-силен интерес южнокорейците имат към батериите, туризма и минералните извори, заяви Бойко Борисов.

Посещението на премиера започна с полагането на венец пред мемориала на загиналите корейски граждани в корейската и виетнамската войни, а в световното седалище на таекуондо премиерът беше удостоен с най-високия девети дан. За да го заслужи, Бойко Борисов счупи с ръка дъска.

Вижте още

Доходност от имоти през 2019г.

leni

Борисов песимистичен по постигнатите отстъпки в пакет Мобилност

ivan

Имат ли бъдеще винопроизводителите в Италия след пандемията от Ковид-19?

viktoria

Напишете коментар