Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Борисов: Дигиталните умения и познания са не само обща култура, но и богатство

10 млн. лв. ще бъдат инвестирани у нас в подкрепа на процеса по дигитализация на българските малки и средни предприятия. Средствата са от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ и ще бъдат отпускани под формата на ваучери. Това съобщи зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на официалния старт на програмата „Grow with Google“, в рамките на която ще се организират обучения за цифрови умения на малките и средни предприятия в България.

Премиерът Бойко Борисов заяви при откриването на програмата, че тази инициатива е много добра за малките и средните фирми. Премиерът изтъкна, че дигиталните умения и познания са не само обща култура, но и богатство. Той отбеляза, че светът се развива с ускорени технологични темпове и всеки месец се появяват нови приложения, освен това дигиталните технологии навлизат в наземния и въздушния транспорт.

Борисов напомни, че благодарение на усилията на кабинета над 22 000 деца са обхванати в училищната мрежа, което ще им позволи не само да са грамотни, но и да имат дигитални познания. Същевременно Борисов подчерта необходимостта от електронизация на учебниците, като посочи сред задачите на държавата да инвестира в това, за да вървим всички на една скорост. Трябва да се променяме, ако искаме да сме конкурентни на пазара, не само на европейския, но и на този в САЩ, Китай и Япония, изтъкна Борисов и напомни за традицията на България в областта на високите технологии.

Той отбеляза, че в дневния ред на предстоящите срещи на високо равнище присъства темата за дигитализацията на Западните Балкани, наред с инфраструктурната свързаност, което ще позволи задържането на младите хора в региона.

По думите на Александър Манолев броят на малките и средни предприятия в България е 316 хиляди, което представлява 99,8% от общия брой на нефинансовите предприятия в страната и без тяхното цифровизиране националната икономика не може да бъде конкурентна. Едновременно с това секторът на информационните и комуникационните технологии генерира годишен оборот от над 2,5 млрд. евро, а заетите специалисти са повече от 17 500. „Важно е обаче да подобрим връзката с различните отрасли на икономиката ни, защото има сектори, в които все още са слабо развити технологичните и иновативните решения“, каза още Манолев.

Инициативата „Grow with Google“ е част от поетия от „Google“ ангажимент за преодоляване на цифровото разделение в Европа като помогне на 1 млн. европейци да намерят работа или да постигнат бизнес растеж до 2020 г. В сътрудничество със Software University 12 специално обучени консултанти ще водят семинари и индивидуални обучения в повече от 37 града в България.

Те ще се фокусират върху възможностите, които дигиталният свят предоставя, и ще обучават представители на различни бизнеси в използването на онлайн инструменти за растеж. Google има за цел да обучи 15 000 души от малки и средни предприятия до края на годината.

През април 2016 г. компанията започна осъществяването на програмата „Дигитален гараж в България“ като безплатна онлайн платформа за обучение на дигитален маркетинг и онлайн бизнес за служители и предприемачи в сегмента на малките и средните предприятия. Оттогава повече от 26 000 души са обучени в областта на цифровите умения чрез платформата, а 21% от преминалите през програмата твърдят, че са усетили позитивен ефект върху кариерата и бизнеса си след обучението.

Инициативата е част от поетия от „Google“ ангажимент за преодоляване на цифровото разделение в Европа, като компанията е обявила, че ще помогне на 1 млн. европейци да намерят работа или да постигнат бизнес растеж до 2020 г., което е част от усилията на водената от ЕК „Коалиция за умения и работни места в областта на цифровите технологии“.

Вижте още

Колко може да се печели от Airbnb в България?

leni

БНБ: Банковите депозити на домакинствата у нас са 46 млрд. лева

ivan

Кандидатстваме пред Еврокомисията за 3,3 млрд. лв. за пътна безопасност

ivan

Напишете коментар