Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

17 млрд. лв. отпуснати за Западните Балкани за присъединяване към ЕС

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейската сметна палата (ЕСП) Клаус-Хайнер Лене са обсъдили на среща ефективността на средствата от предприсъединителните фондове за страните от Западните Балкани в контекста на тяхното приобщаване. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Европейската перспектива на западнобалканските държави е от ключово значение за стабилността и сигурността в региона. Затова е важно да се инвестира сериозен финансов ресурс, който да подпомогне политики като утвърждаване на върховенството на закона, административната реформа, околната среда, инфраструктурата в тези страни, заявил премиерът Борисов. Той подчертал, че за евроатлантическия път на страните от Западните Балкани е необходима европейска подкрепа, за да се засили регионалното сътрудничество във всички сфери.

Близо 17 млрд. лв. са отпуснати за периода 2007-2020 г. като предприсъединителна помощ за страните от Западните Балкани. Европейската сметна палата отчита, че като цяло тези средства се изразходват ефективно въпреки някои недостатъци на националните органи и са подкрепили започналите в тези държави реформи. Клаус-Хайнер Лене препоръчал по-нататъшна подкрепа на регионалното сътрудничество и използването на политическия диалог за постигане на резултати, особено в областта на върховенството на закона и публичната администрация.

Председателят на ЕСП поздравил премиера Борисов за активната му роля за процеса на интеграция на страните от Западните Балкани и изразил очакване за положителни резултати след срещата на върха тази седмица в София.

Клаус-Хайнер Лене и българският представител в ЕСП Илиана Иванова са в София за участие в конференция, организирана в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Вижте още

Осиновителите ще имат право на 365 дни отпуск докато детето навърши 5 години

ivan

САЩ ще инвестира един трилион долара в националната икономика

leni

Бъдещето на инвестициите: Как се променя пейзажът

Напишете коментар