Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Най-голямото в света първоначално предлагане на акции се задава в Рияд

 

Saudi Aramco – арабският петролен гигант е на път да бъде оценен като най-скъпата компания в света.

Саудитска Арабия най-после одобри първоначално предлагане на акции, което се очаква да е най-голямото в света – това на петролната компания Saudi Aramco, пише Bloomberg. Това се случва над 3 години, след като принц Мохамад Бин Салман ал Сауд пръв повдигна идеята за листването на борсата и само три седмици след рязкото отменяне на плана за продажба на акции от дружеството.

Днес Saudi Aramco обяви намерението си да листне акциите си на фондовата борса в Рияд. Малко преди това арабският финансов регулатор Capital Market Authority одобри намерението на компанията.

Сега предстои да започне и процедурата по ценообразуване, като окончателната цена за акциите ще бъде обявена на 4 декември, след което акциите ще започнат да се търгуват на саудитската борса.

Пускането на акции на Aramco на борсата е основна част от стратегията на Саудитска Арабия „Визия 2030“, която има за цел да намали петролната зависимост на страната и да диверсифицира икономиката ѝ. Планът цели при първоначалното предлагане на акции чрез продажбата на 5% от акциите на компанията да бъдат събрани 100 млрд. долара. За да се постигне целта обаче, компанията трябва да получи пазарна оценка от 2 трлн. долара, което би я направило най-скъпата компания в света. Разрешението на саудитския регулаторен орган е валидно половин година и ако до този период компанията не е предложила акциите си на борсата, то разрешението ще се смята за анулирано.

 

източник: economic.bg, снимка: БГНЕС

Вижте още

Заплатите в бюджетния сектор се качват, но не поравно за всички

ivan

50 водещи български фирми с ръст на печалбите

admin

9-годишен връх в цената на златото

leni

Напишете коментар