Invest Build Media
Без категория

Нова социална мрежа – без реклами и продажба на данни направи създадетлят на Уикипедия

WT social е наследник на новинарския сайт WikiTribune, който обаче не успя да натрупа популярност. Създателят на „Уикипедия“ Джими Уейлс откри тихомълком новата социална мрежа с надеждата да опази общуването в нея от рекламодатели и ботове.

„Никога няма да продаваме данните ви. Платформата разчита на щедростта на отделни дарители, за да гарантира, че неприкосновеността ви е защитена и в социалното ви пространство няма реклами“, пише на челната ѝ страница. „Искаме да ви дадем власт сами да избирате какво съдържание виждате и да редактирате подвеждащи заглавия. Ще създадем пространство, в което зловредните актьори биват премахвани, защото така е редно. Не защото ни разваля финансовите отчети. Но това би проработило само с ваша помощ. Присъединете се днес и ни помогнете да променим пейзажа на социалните мрежи“.

В нея потребителите могат да споделят линкове и да ги обсъждат във фийд, подобен на този на „Фейсбук“. Само че разлика от нейните алгоритми, тук постовете ще се показват хронологично с възможност с бъдеще да има бутон за гласуване, който да дава повече видимост на по-качествените текстове.

Засега даренията са над 200 и според Уейлс WT social може да разчита на успех, подобен на този на „Нетфликс“, „Спотифай“ и „Ню Йорк таймс“. Те привлякоха поколение, склонно да плати за смислено онлайн съдържание. „Няма да се печели много, но моделът ще е устойчив“, казва той. „На хората им писна от боклука наоколо. Новинарските организации правят всичко възможно в тази околна среда, но всъщност става въпрос за проблем с разпространението.“

 

източник: dnevnik.bg

Вижте още

Над 3000 души дойдоха на здравния форум с международно участие Expo Hospitals

ivan

България е на второ място в Европейския съюз по рециклиране на пластмаса

leni

Годишните финансови отчети се подават и в 13 офиса на НАП-София до края на юни

ivan

Напишете коментар