Invest Build Media
Туризъм и Екология

9 странни коледни традиции по света

Всяка страна има своите традиции и обичаи, свързани с празниците. Специално за вас подбрахме някои от най-интересните и любопитни коледни традиции по света.

Сърбия – Две седмици преди Коледа децата в Сърбия се промъкват тихо до майките си и им връзват краката с виковете „Ден на майката, ден на майката! Какво ще ни дадеш, ние да те пуснем?“. „Изненадващо“ децата получават подаръци веднага. На следващата седмица се повтаря същото, но този път в капан се оказват бащите. За съжаление, за сръбските деца в коледния ден подаръци няма.

Венецуела –в столицата Каракас през целия празничен период хората ходят на ранните утринни църковни служби с … ролкови кънки. Дори улиците са затворени за движение заради традицията.

Япония – Коледа не е национален празник в Япония, но това не пречи на голям брой хора да го отбелязват. Дядо Коледа или Санта Кирошу имал очи на тила си, за да държи под око палавите деца. Японската коледна торта обикновено е пандишпанова с бита сметана и ягоди.

Португалия – В Португалия семействата слагат допълнителни места на коледната трапеза в коледната утрин за починали роднини. Традицията се нарича „консода“ и се смята, че ще донесе късмет на семейството.

Чехия – На Коледа жените в Чехия използват хитър трик, за да прогнозират какъв ще бъде любовният им живот през предстоящата година. Неомъжените дами застават с гръб към входната врата и хвърля обувка през рамо. Ако обувката падне и пръстите ѝ сочат вратата, то жената ще се задоми през следващите 12 месеца.

Норвегия – В Норвегия се смята, че Бъдни вечер съвпада с пристигането на зли духове и вещици. За да се предпазят, семействата крият всички метли, преди да си легнат.

Украйна – Украинските коледни елхи традиционно се украсят с фалшив паяк и паяжина. Обичаят, за който се казва, че носи късмет, произлиза от народна приказка за една стара жена, която била толкова бедна, че не можела да украси коледната си елха. В Коледната сутрин тя се събудила и открила, че един паяк покрил елхата ѝ с блестяща паяжина.

Италия – За любителите на пастата, коледната елха се оказва недостатъчно оригинална. По тази причина темпераментните италианци го заменят с пирамида от дървени трупчета, декорирана с плодове.Елха 2 в 1 – цветен разкош в комбинация с почерпка накрая.

Колумбия – Тук традиция, изразяваща радостта и насладата от празника, е пускането на топки с огън в небето (наподобаващи китайски фенери, но пламъците определено са повече ) през коледната нощ. Но традицията вече е забранена, вероятно заради количеството инцидентно подпалени къщи.

 

Вижте още

190 динара ще плащат колите по новата магистрала от Ниш до България

ivan

Гидове в Турция се възползват от коронавируса, за да мамят туристи

viktoria

Германия отменя забраната за пътуване до турски курорти

viktoria

Напишете коментар