Invest Build Media
Туризъм и Екология

Вицепремиерът Симеонов въвежда ред в хаоса на Слънчев бряг

В момента „Слънчев бряг“ е един хаос и трябва да се въведе ред, заяви вицепремиерът в интервю за бТВ. „Смятам, че ще успеем да спрем т.нар. „алкохолни обиколки“, защото има ясно разбиране, че те не носят някакви особени приходи и като цяло са в сферата на сивата икономика. Те плащат еднократно на туроператора, след като пристигнат или по някакъв друг начин, събират се на определено място и тръгват да обикалят по заведения, където никой не им издава касов бон за това, което пият“, посочи Симеонов.

Според него при тази договорка между туроператорите и заведенията няма фактури и плащания. „И по тази причина рискът от менте алкохол е много голям, въпреки, че до момента, слава Богу, нямаме такъв случай, но една „Якоруда“ на „Слънчев бряг“ като нищо може да се повтори с всичките последици за туризма“, каза той.

По думите му ръководството на „Слънчев бряг“ АД прави договори с туроператорите, като им дава правото да водят тези огромни групи от 150-200 човека, като за 150 човека таксата за извършването на тази обиколка, която плащат на държавата е 50 лв., а за 200 човека е 75 лева общо. „По тази причина, след като направихме разговори с ръководството на АД-то, прецени се, че България и АД-то няма особена печалба а това, а рисковете, хаусът и нарушенията са многократно по-големи. Създават много негативен образ на българския туризъм“, допълни вицепремиерът.

Според него на всички е ясно, че „Слънчев бряг“ си е изградил една слава на до голяма степен на алкохолна дестинация и купонджийска туристическа дестинация. „Лошо няма в това. Който е решил да се възползва от това, че алкохолът в България е много по-евтин, отколкото в останалите държави на Европа, той ще се възползва. Който иска да се напие, ще се напие. Няма да се прекъсне този стремеж към бързото опияняване и по този начин да мине цялата смяна, но поне да не пречат на тези, които са дошли заради морето“, коментира Симеонов.

„Моята болка и кауза е шумът. Установихме, че вече са започнали проверките. За 6 дни има съставени 11 акта за наказание от полицията, което е добра новина. Започва да се прилага споразумението, което сме подписали с институциите“, съобщи той.

Вицепремиерът предупреди, че цели кланове джебчии от Северна България са се насочили към „Слънчев бряг“. „Много са се усъвършенствали и вече работят с техника за термонаблюдение. „Слънчев бряг“ е най-нарицателният пример за това какъв точно туризъм не трябва да прави България“, каза той. Във връзка с т.нар. ограда по границата, Симеонов коментира, че България може да се гордее с това съоръжение. „То е на много високо инженерно ниво. Не навсякъде има камери. Точно затова са тези 320 млн. лв., с които сега ще бъдат сложени камери“, допълни вицепремиерът.

По инициатива на вицепремиера Валери Симеонов през почивните дни са започнали масирани проверки на територията на „Слънчев бряг”, чиято цел е да се осигури спокойствието на туристите. Те обхващат както движещите се в курорта превозни средства, така и атракционни дейности и търговия. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Масираните проверки на транспортните средства, осъществени от КАТ – Бургас през последните 48 часа, установиха стотици нарушения, главно по отношение на нерегламентирани подвижни атракциони, електрически триколки и колички. На съвещание с министъра на вътрешните работи Валентин Радев и ръководството на МВР, по предложение на вицепремиера Симеонов беше взето решение за засилване на присъствието на контролните органи в курорта, като бъдат изпратени допълнително пет екипа на КАТ.

Другите констатирани нарушения са свързани с почти изцяло блокирани от търговски обекти, в голямата си част незаконни, тротоари. Това принуждава туристите да се придвижват по алсфалтираните алеи, което създава риск за пътни инциденти.

Неспазването на нормативно установените правила създава хаос в „Слънчев бряг” и невъзможност за нормална почивка на курортистите, а това влошава възможностите на Черноморието да привлича по-платежоспособни туристи, смята вицепремиерът Симеонов и настоява да бъде извършена проверка на фирмите, при които са констатирани нарушения.

Цялостните инспекции ще продължат с по-висока интензивност през настоящата седмица, тъй като започва функционирането на координационните центрове във Варна и Бургас. Тяхното създаване беше договорено в началото на месеца на работна среща на вицепремиера и представители на държавни институции, като целта е да се гарантира спокойствието на туристите.

Вижте още

Повечето чуждестранните сезонни работници у нас са от Украйна

ivan

От юли гръцките хотели ще посрещат гости

leni

Записи от древността: Проучват тракийска гробница в Хасковска област

Напишете коментар