Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

50 български храни може да загубят националната си защита

Близо 50 български храни може да изгубят националната си защита. Това предвижда законопроект, според който у нас трябва да отпадне закрилата на географските означения за земеделските продукти и храни, съобщава БНТ.

Причината е, че действащото законодателство трябва да бъде приведено в съответствие с европейското. Някои от браншовете обаче не са готови за промените и това може да отвори път за злоупотреби.

Оттегляне на законопроекта за промени в Закона за марките и географските указания ще поискат от Асоциацията на млекопреработвателите. Ако действащият закон бъде приведен в съответствие с европейското законодателство сега, това отваря път български продукти като саламуреното сирене, кашкавала, киселото мляко, или пък първомайската лютеница и горнооряховския суджук, да бъдат произвеждани в съседни страни по същата рецепта, но с друго име.

„Може да има например фирми, държави, които в нашия регион, спокойно могат да защитят продукти със същите физико-химични и микробиологични показатели като техни продукти и вече от тук нататък ние няма как да ги защитим като национални географски означения“, заяви Симеон Присадашки – зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

Така българското саламурено сирене може да се превърне например в гръцко саламурено сирене. Това може да стане тъй като, за да бъде защитено българското сирене по географско указание или наименование за произход, то трябва да премине процедурата за закрила по европейското законодателство. А тя трае около две години, казаха от Асоциацията на млекопреработвателите.

„По наредба това нещо може да бъде извършено след заявление от група от производители. Подава се молба в Министерството на земеделието. Оттам се създава работна група и тръгва самата процедура. Ние сме искали няколко пъти да започне такава процедура, конкретно за нашите млечни продукти, но така или иначе не се е случило“, каза Присадашки.

Според Асоциацията „Етерични масла, парфюмерия и козметика“ въвеждането на регламента в българското законодателство е закъсняло. Вече трета година българското розово масло е защитено по силата на европейската нормативна база.

„Новината, че подлежат промени в националното законодателство по никакъв начин не влияе на нашата регистрация. Ние сме се съобразили с адекватната правна рамка, тази която е с приоритет в рамките на Европейския съюз и сме изготвили досие, доказали сме уникалността на българското розово масло още веднъж като формално изискване, записано в регистъра на защитените географски указания. Доказали сме връзката на качеството на продукта с географския район“, обясни Николина Узунова от парфюмерийно-козметичната асоциация.

Законопроектът е публикуван на сайта на Министерството на икономиката за обществено обсъждане, което ще продължи до 19 юли.

Вижте още

В САЩ отново се презапасяват с тоалетна хартия

Росен Желязков ще следва управленската програма на правителството

ivan

Кметът на Аматриче обеща дървени къщи на пострадалите от земетресението

admin

Напишете коментар