Invest Build Media
Туризъм и Екология

Една трета от българите ще почиват в родината, а 11% – в чужбина

Всеки трети българин планира почивка в страната, а 11% – в чужбина. 4% от българите възнамеряват да се възползват и от двете форми на летен отдих. Това показва проучване на Алфа Рисърч Nova Alpha Index, осъществено съвместно с Нова телевизия.

Според социолозите възстановяващият се предпазлив оптимизъм води до сериозен (в сравнение с преди 5 години) ръст както в намеренията за почивка, така и за ремонтни домашни дейности.

7%, предимно представители на младото и средно поколение, възнамеряват да прекарат лятото по-динамично, като посетят музикални фестивали и концерти, а 4% – да спортуват по-активно.

Всеки десети българин очаква лятото заради среща с деца или близки, които живеят в чужбина, което според изследователите показва чисто човешкия и дълбоко психологически аспект на постоянната емиграция през последните десетилетия.

Ремонтните дейности са втората група, която бележи ръст – 5% ще извършат по-големи обновления, а 14% – по-малки подобрения в жилището си. 18% ще се занимават със селскостопанска работа, 7% – със сезонна работа за допълнителни доходи.

Тревожният и силно отличаващ ни от европейските страни факт е, че под 1% планират каквито и да било активности за повишаване на образованието или квалификацията. Това очертава според социолозите продължаващи трудности пред бизнеса да намира качествени и добре обучени кадри.

Снимка: БТА

Вижте още

Юнаците от с. Бобово се включват в празника на греяната ракия и зелевата чорба

leni

Бил Гейтс с нова книга

9 странни коледни традиции по света

leni

Напишете коментар