Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции Туризъм и Екология

Кой диктува качеството на храните: Спорът за легитимността на резултатите

Представители на млекопреработвателни фирми и контролни органи изразиха сериозни съмнения относно легитимността на резултатите от проверка на хранителни продукти, обявени преди три седмици от неправителствена организация. Според тях, единствено Агенцията по храните има право да провежда официални проверки и да обявява резултатите от тях, а всички останали резултати се считат за нелегитимни и имат за цел дискредитиране на индустрията.

Резултатите от проверката на неправителствената организация показват, че само едно от 10 проверени овчи сирена са произведени от овче мляко, докато в останалите се смесва и краве мляко.

Заместник-директорът на Агенцията по храните, д-р Викьова, заяви, че „така наречените проби“ не са взети по правилния начин и според нея е странно, че продуктите са закупени през юни, а изследванията са извършени през август, а резултатите обявени през септември.

Млекопреработвателите и представители на контролните органи подчертаха, че такива резултати засягат сериозно индустрията и вече са довели до спад в продажбите. Те предупредиха, че следващата година производителите може да спрат да закупуват овче мляко, тъй като няма да могат да гарантират липсата на примеси. Освен това, те поискаха ясно определяне на правомощията на контролните органи и обявяването на имената на нарушителите от страна на Агенцията по храните.

Този спор подчертава важността на официалните проверки и регулациите, които ги регулират, за гарантиране на качеството и безопасността на хранителните продукти на пазара.

Вижте още

Строители на сгради ще си връщат ДДС за улици, построени от тях

leni

Икономисти: чуждестранен инвеститор като акционер във Fibank е положителна новина

leni

Над половин милион туристи посетили София до края на юли

admin

Напишете коментар