Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

България се класира в европейската изкуствена интелектна елита

Институтът INSAIT от България постигна исторически успех с представянето на 16 статии на конференцията CVPR – най-цитираният форум за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Този значим успех е безпрецедентен за нашата страна в сферата на науката и технологиите, като ни нарежда в топ 10 в Европа.

България се отличава с общо по-голям брой статии от всички държави в Източна Европа, което е впечатляващо постижение. INSAIT превъзхожда дори и всеки един университет от страни като Израел, Нидерландия, Финландия, Австрия, Дания, Естония, Норвегия, Швеция, Испания, Италия и други.

Чрез участието на INSAIT свързахме Софийския университет „Св. Климент Охридски” с форума CVPR, като за първи път в продължение на 40 години учени от българска институция публикуват статии на този престижен форум. CVPR е не само най-авторитетният форум в областта на изкуствения интелект, но и заема четвърто място сред всички научни форуми, заедно с Nature, The New England Journal of Medicine и Science.

Статиите, представени от INSAIT, включват шест стратегически направления в областта на изкуствения интелект, като разбиране на човешки движения, анализ на видео, снимки и текст едновременно, автономно шофиране, генеративен изкуствен интелект, квантови изчисления за изкуствен интелект, изкуствен интелект за крайни устройства и други. Този изключителен принос допринася за просперитета на българската научноизследователска общност и подчертава високото качество на научните постижения в нашата страна.

Вижте още

Шефката на Комисията за финансов надзор подава оставка

ivan

ЕС ще забранява пластмасовите продукти за еднократна употреба

ivan

Регистрират сериозен спад на износа на ток

admin

Напишете коментар