Invest Build Media
Туризъм и Екология

Готови за свободно движение: Четирите български летища откриват шенгенските граници на 31 март

Четирите международни летища в България – София, Пловдив, Варна и Бургас, се подготвят да станат част от шенгенското пространство за свободно движение от полунощ на 31 март.

Промените предвиждат преместване на гишетата за граничен контрол в зоната на летищата, където се намират ръкавите за самолетите, пристигащи или излизащи от страни извън шенгенското пространство. Това ще позволи пътниците в Шенген да преминават без излишни контроли. Подобни промени се планират и за гишетата за паспортен контрол при влизане в страната.

Вътрешният министър в оставка Калин Стоянов заяви, че в близките месеци може да бъде взето решение и за премахването на контрола на сухоземните граници. Той отбеляза, че за последното денонощие са били регистрирани 24 опита за нелегално влизане в страната, спрямо 206 през същия период миналата година.

„Според информацията, която разполагаме, сме готови за промените, предвидени за 31 март. За нас е важно да поддържаме съществуващата гранична охрана и да продължим с тенденцията на намаляване на миграционния натиск“, заяви министър Стоянов.

След 31 март родителите, които пътуват с децата си без наличието на другия родител, няма да трябва да представят нотариално заверена декларация за пътуване до страни в Шенгенската зона. Тези, които не желаят децата им да напускат територията на България, ще трябва да удостоверят решението си чрез акт на районните съдилища.

„Тези промени са в съответствие с европейските правила за държавите членки на Шенген. Пътниците, които летят за тези държави със свои деца, няма да подлежат на граничен контрол и проверки, което означава, че няма да им е необходима декларация“, поясни Антон Златанов, директор на Граничната полиция.

Вижте още

Бъдещи адвокатка, лекарка и певица се борят за короната на Мис Сливен

С 250 млн. долара Airbnb ще компенсира наемодателите

leni

Най-малките държави в Европа

leni

Напишете коментар