Invest Build Media
Инвестиции

Чуждите инвестиции в България надхвърлят 29 млрд. евро за последните десет години

За последните десет години, по данни на БНБ, в страната ни са инвестирани над 29 млрд. евро, като устойчиво растат вложенията в сектори на икономиката с висока добавена стойност. Това е съобщил заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на Международната конференция „IT Hub Connect 2018“, която се организира от Американската търговска камара в България и Индийско-българската бизнес камара, съобщиха от министерството.

По думите на Манолев на първо място сред чуждестранните инвестиции за периода се нарежда Холандия (с над 6 млрд. евро), следвана от Австрия (с близо 3 млрд. евро), Германия (с над 2 млрд. евро) и Гърция (с 1,9 млрд. евро). Това обаче, което трябва да фокусира вниманието ни, е каква е структурата на тези инвестиции и в кои сектори на икономиката ни се съсредоточават те, е допълнил икономическият заместник-министър и е пояснил, че през последните години устойчиво се увеличава делът на вложенията в сектори на икономиката с висока добавена стойност. През 2017 г. инвестициите в преработващата промишленост са с дял от 33 на сто от общия обем на преките чуждестранни инвестиции, следвани от секторите „Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети“ с дял от 32 на сто, е станало известно от неговото изказване.

През 2017 г. са издадени 31 сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите, като 15 от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги. От началото на 2018 г. са издадени общо 10 сертификата, като 6 от тях са в такива сектори.

Международната конференция IT Hub Connect 2018 е под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Вижте още

Кандидатстваме пред Еврокомисията за 3,3 млрд. лв. за пътна безопасност

ivan

В Евросъюза влизат в сила по-строги правила за защита на личните данни

ivan

Блокчейн технологиите обсъждат на международна конференция в Пловдив

ivan

Напишете коментар