Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Офис пазарът е в още по-тежка ситуация заради коронакризата

Последните три години са по-скоро неблагоприятни за пазара на офис площи в столицата . След рекордната 2017 г., когато са били наети 150 000 кв. м офиси, започва да се наблюдава тенденция на спад през всяка следваща. Данните за 2018 г. например показват, че новонаетите офиси в столицата са били с площ 140 000 кв. м, а през миналата година – 110 000 кв. м.

Това беше сигнал за очакван спад през тази година. Сегашната пазарна ситуация допълнително влошава перспективите, забавяйки или спирайки процесите по евентуални сделки, коментират от компанията за бизнес имоти MBL.

Сключените сделки през първото тримесечие на 2020 г. са за 23 000 кв. м. Според експертите е трудно да се прогнозира какъв ще е крайният обем на търсенето, но е сигурно, че то ще е далеч под нивата от предишните три години.

Въпреки очаквания срив на пазара на офис площи в столицата тази година, той все пак е започнал сравнително активно 2020 г. През първото тримесечие са били въведени в експлоатация 23 000 кв. м. Нетното усвояване възлиза на 13 000 кв. м, отбелязвайки спад от 31 000 кв. м спрямо същия период на миналата година. В резултат, делът на свободните офиси остава без промяна – 9.8%, става ясно от анализа на MBL.

Средните наеми са останали без съществена промяна. При клас А офертните нива, с някои изключения, варират между 12 и 14 евро за кв. м, а при клас Б – между 8 и 11 евро за кв. м.

В създалата се обстановка определящо за нивата на наемите както през тази година, така и в по-дългосрочен план, ще бъде реакцията на наемодателите, които активно търсят наематели, предвид очаквания застой и ограниченото търсене, уточняват от компанията.

Вижте още

Надеждно откритие в борбата с рака на простатата

Такса-смет ще бъде на принципа „замърсителят плаща“

ivan

Транспортният министър: Големите ставки в тол системата ще бъдат за тирове над 12 тона

ivan

Напишете коментар