Invest Build Media
Имоти и строителство

Един единствен материал и многото му приложения

Гипсокартонът е плътен и здрав строителен материал под формата на идеално прави и гладки плоскости със стандартни размери. Използва се най-вече за довършителни работи в строителството като вътрешна облицовка на стени и тавани.

Въпреки добрата си твърдост, гипсокартонът се поддава лесно на механична обработка. Без голямо усилие може да се реже, пили и т.н., което позволява по-лесното разкрояване на стандартните плочи за всяка една специфична цел. За изработването на по-нетипични елементи – кръгли или елипсовидни форми, плочата от гипсокартон трябва да се навлажни добре и след това внимателно може да се огъва. Материалът позволява лесна последваща обработка – боядисване, лепене на тапети или фаянсови плочки. С него може да развихрите дизайнерските си идеи, като оформите стените и таваните по свой вкус. Освен това лесно се прави скрито осветление, а с използването на пожароустойчив гипсокартон бихте могли да облицовате и камината.

При монтаж върху стени или тавани има две основни техники за закрепяне на плоскостите от гипсокартон. Първата и най-използвана е първоначалното изграждане на скара от метални профили, създадени специално за целта. При този метод е необходимо да се спазят няколко технологични правила за монтаж, с което се постига здрава и стабилна конструкция. Той позволява дори преграждането на помещения, направата на вътрешни стени или оформянето на цели нови стаи в дадено жилище.

При монтажа с изграждането на скара се позволява допълнителното полагане на топло и звукоизолиращи материали между стената и гипсокартона, което значително подобрява качеството на вашия ремонт. За по-голяма здравина е допустимо да се поставят и по две плоскости от материала една върху друга, като е добре краищата на листовете да се разминават.

Другият метод за полагане на гипсокартон е директното лепене върху стени с циментово лепило или строителна пяна, но тук добавянето на втори изолиращ материал е невъзможно. Предимството на метода за поставяне чрез лепене е минималното свиване на общите размери на обработваното пространство и по-бързия монтаж. Освен това полагането на гипсокартона става по-лесно, пести се време, няма излишен боклук и прах, което ви отървава от дългото и трудоемко почистване след ремонта.

Вижте още

Бетонират релсите от третия лъч на метрото в София

ivan

Немска компания строи нов завод у нас

leni

Лек ръст в строителството през януари

leni

Напишете коментар