Invest Build Media
Имоти и строителство

Един единствен материал и многото му приложения

Гипсокартонът е плътен и здрав строителен материал под формата на идеално прави и гладки плоскости със стандартни размери. Използва се най-вече за довършителни работи в строителството като вътрешна облицовка на стени и тавани.

Въпреки добрата си твърдост, гипсокартонът се поддава лесно на механична обработка. Без голямо усилие може да се реже, пили и т.н., което позволява по-лесното разкрояване на стандартните плочи за всяка една специфична цел. За изработването на по-нетипични елементи – кръгли или елипсовидни форми, плочата от гипсокартон трябва да се навлажни добре и след това внимателно може да се огъва. Материалът позволява лесна последваща обработка – боядисване, лепене на тапети или фаянсови плочки. С него може да развихрите дизайнерските си идеи, като оформите стените и таваните по свой вкус. Освен това лесно се прави скрито осветление, а с използването на пожароустойчив гипсокартон бихте могли да облицовате и камината.

При монтаж върху стени или тавани има две основни техники за закрепяне на плоскостите от гипсокартон. Първата и най-използвана е първоначалното изграждане на скара от метални профили, създадени специално за целта. При този метод е необходимо да се спазят няколко технологични правила за монтаж, с което се постига здрава и стабилна конструкция. Той позволява дори преграждането на помещения, направата на вътрешни стени или оформянето на цели нови стаи в дадено жилище.

При монтажа с изграждането на скара се позволява допълнителното полагане на топло и звукоизолиращи материали между стената и гипсокартона, което значително подобрява качеството на вашия ремонт. За по-голяма здравина е допустимо да се поставят и по две плоскости от материала една върху друга, като е добре краищата на листовете да се разминават.

Другият метод за полагане на гипсокартон е директното лепене върху стени с циментово лепило или строителна пяна, но тук добавянето на втори изолиращ материал е невъзможно. Предимството на метода за поставяне чрез лепене е минималното свиване на общите размери на обработваното пространство и по-бързия монтаж. Освен това полагането на гипсокартона става по-лесно, пести се време, няма излишен боклук и прах, което ви отървава от дългото и трудоемко почистване след ремонта.

Вижте още

Спортното министерство дава 631 000 лв. на Станка Златева за зала по борба

admin

Утре отварят за движение едната лента от бул. Патриарх Евтимий

ivan

Добра защита от мълнии в България имат само новите сгради

ivan

Напишете коментар