Invest Build Media
Инвестиции

Омбудсманът: Над 81% от българите искат да има закон за частния фалит

Над 81% от българските граждани очакват и искат да бъде приет закон за частния фалит, заяви пред БНТ омбудсманът Мая Манолова. Закон, който да уреди несъстоятелността на физическите лица. Това е един огромен процент, който е и адекватен на огромния проблем, който имат българите със затруднението да плащат своите кредити – към банки, към фирми за бързи кредити, лизингови къщи, включително и битовите си сметки, допълни тя.

Числата са стряскащи – всеки трети български гражданин има кредит, допълни тя. 800 милиона лева са потребителските кредити, които имат проблем с обслужването и са отчетени като „лоши“, обясни Манолова.

Първото и основно условие, за да влезе едно лице в процедура по гражданска несъстоятелност, е то да бъде свръхзадължено, коментира омбудсманът.

„Предвид ситуацията в България, има смисъл ако гражданската несъстоятелност се разпростре и върху лицата предприемачи, тези, които извършват икономическа дейност, но не са регистрирани като търговци – това са всякакви свободни професии, но и физическите лица, потребители, които имат кредити, даже включително не могат да си плащат битовите сметки към Топлофикация, към ЕРП-тата, към ВиК, към мобилните оператори, всичко, което тегне върху бюджета на едно домакинство“, каза омбудсманът.

Предлагаме процедурата по обявяване на граждански фалит да се развива пред съд, обясни Манолова.

„България е последната европейска страна, която не е приела такова законодателство, а в Европа решенията са различни – в някои държави става въпрос за съдебна процедура, а в други специално създадени административни органи, които се занимават с гражданската несъстоятелност. Предвид необходимостта да се гарантира законосъобразно провеждане на процедурата, а също така и доверието в съда пред други органи, предлагаме органът, който ще се произнася да се съдът“, посочи Мая Манолова.

Гражданинът, който иска започване на такова производство, ще е длъжен да посочи освен цялото си налично имущество, но и всичките си задължения, а също и всичките си кредитори, които в добавка ще имат едномесечен срок след започване на производството, всички останали да се включат в тази процедура, обясни Манолова.

Вижте още

Най-предпочитаните места за луксозните жилища на богатите

leni

Изложението DiVino.Taste се открива в София

ivan

ЕК инвестира €1 млрд. в иновативни проекти за чисти технологии

viktoria

Напишете коментар